Áron agyműtéte: nem tudtuk, kit kapunk visszaHír | 2013.03.23.

Az előző beszélgetés idején az orvosok még nem tudták megmondani, milyen műtéttel lehet segíteni Áronon, elég lesz-e a "kisebb" az agy jobboldali, frontális részét érintő beavatkozás, vagy funkcionálisan le kell választani az egész jobb féltekét. Végül melyikre volt szükség?

Áronon végül is a „kisebb” műtétet végezték el, ami  – reményeink szerint - véglegesen megoldja a problémát, de nem jár olyan mértékű funkcióvesztéssel, amely egész életére komoly kihatással lenne. De erről még korai beszélni, hiszen látni kell, hogy a gyógyulási periódust követő fejlesztés során hogy haladunk majd vele. Magyarul, hosszú út áll még előttünk.

Hogy van Áron?

A műtét óta jól van. Viszonylag gyorsan fejlődik, de még mindig vannak például alvási problémák, nem beszélve az epilepszia által okozott lemaradás ledolgozásáról. Az biztos, hogy összehasonlíthatatlan az általános állapota, az egész lénye a műtét előttihez képest. Egyszerűen egy új ember lett belőle! Éber és kíváncsi a tekintete, mindenre figyel, és minden érdekli. Kicsit olyan érzés, mint amikor valaki sokáig be volt zárva valahová és most egyszeriben kiszabadul. Sokat kell tanulnia a „kinti” világról, de minden percét élvezi a szabadságnak.

Jelenleg úgy tűnik, hogy „hagyományos” fejlesztésekkel kell majd felhozni Áront a korosztályának megfelelő szintre. Hogy pontosan mennyi ideig tart majd és milyen eredménnyel jár, senki nem tudja előre megmondani. Az viszont mindenképpen jó jel, hogy magától is nagyon sokat fejlődött a műtét óta. Mi azt reméljük, hogy iskolás korára már senki nem fog tudja tudni megmondani, hol jártunk most, és mi mindenen ment keresztül ez a kis ember.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: DÍVÁNY