Arannyal kezelhető az agydaganat? Hír | 2014.08.24.

Egy pici darab arany segítheti az agresszív agydaganatban szenvedők kezelését - állítják a kutatók, akik kísérleti vizsgálatuk keretében rendkívül kisméretű aranygömböket hoztak létre annak érdekében, hogy azokat a kemoterápiás gyógyszerbe vegyítsék. Amikor azokat a rákos sejtek központjába juttatták, azok szaporodása megállt és a fertőzött sejtek pedig elpusztultak - adta hírül a BBC.

A glioblastoma multiforme az agydaganat egy gyakori formája, amelyre bár kezelések léteznek, ezek hatékonysága meglehetősen korlátozott. A betegséggel küzdők nagy része ezért a diagnosztizálást követő 5 éven belül életét veszti.

A vizsgálat keretében a kutatók akkora arany nanorészecskéket hoztak létre, amelyek négymillióval kisebbek, mint az emberi hajszál keresztmetszete. Majd ezeket az apró aranyrészecskéket kemoterápiás gyógyszerrel vonták be.

Emberektől származó rákos sejteken végzett vizsgálat során ezek a gyógyszerek javították a konvencionális radioterápia és a kemoterápia hatékonyságát, ezzel növelve a rákos sejtek kipusztulásának esélyét. Ezt követően műtét során eltávolított agyi tumoron tesztelték a szert úgy, hogy azt követően sugárkezelés alá vetették azokat.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás:ORIENTPRESS.HU