Applikáció segíti a látássérülteket az épületekben való tájékozódásbanHír | 2012.06.21.

A GPS-hez hasonló applikáció, a Navatar kombinálja a már létező okostelefon hardware-t egy új technológiával, mellyel képes vezetni a látássérülteket egy bonyolult környezetben.

Napjainkban rengeteg törekvés van arra, hogy fogyatékkal élők is kihasználhassák az új technológiák, mint például az érintőképernyő előnyeit. Például így készült el tavaly Adam Duran Braille-író szoftvere is. Most egy GPS-hez hasonló, Navatar nevezetű applikáció segíthet abban, hogy navigálja a gyengénlátókat az épületekben.

Kostas Bekris és Eelke Folmer a Nevadai Egyetemen fejleszették ki ezt a rendszert, mely egy kétdimenziós, digitális építészeti térképen alapszik. Ez a térkép a legtöbb épület esetében létezik már, vagy elkészíthető. Mindezek mellett a rendszer felhasználja az okostelefonok gyorsulásmérő, és iránytű funkcióját is. A robotika területéről ismert “kifinomult helymeghatározó algoritmus” segítségével az applikáció észleli azt hogy a felhasználó hol tartózkodik az épületben.

Az eszköz tesztelése során azt tapasztalták, hogy képes meghatározni a felhasználó helyzetét egy 1,85 méteres távolságon belül. Az okostelefon így meg tudja mondani hány lépést tett meg a felhasználó, és melyik irányba, azért hogy a felhasználó a helyzetét valós időben meg tudja határozni.

Mivel a rendszer látássérültek számára készült, az applikáció felolvassa az utasításokat, mint a már létező autós navigáló készülékek, és használható fejhallgatóval is, így az embereknek nem okoz problémát hogy botot tartsanak a kezükben, vagy hogy olyan tájékozódási pontokat érzékeljenek, mint az ajtók, vagy a sarkok.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: TRND