Ápolási tanácsok Alzheimer-kórban szenvedők családtagjainakHír | 2015.09.26.

Türelem és megértés kell egy Alzheimer-kórban szenvedő beteghez. Az, akit egykor szerettünk nyílt eszéért, jókedvéért, lassanként egyre feledékenyebbé, szórakozottabbá, kiszolgáltatottabbá válik, lehangolt és ingerlékeny lesz. Gyógyszerekkel és modern terápiákkal ez a hanyatlás lassítható, de idővel valószínűleg egyre több törődést kell majd adnunk ahhoz, hogy élhetővé tegyük családtagunk mindennapjait.

Ha ismerjük a betegség lefolyását, könnyebben hordozzuk majd azt a terhet is, amit családtagunk ápolása ránk ró. Egyénenként változó, hogy milyen ütemben halad előre a kór: van, akinél néhány év alatt gyors hanyatlás következik be, másoknál 20 évig húzódik a folyamat. Mindezt persze nagymértékben befolyásolja az is, hogy időben diagnosztizálták-e a betegséget, és megkapta-e a beteg a legjobb, modern terápiákat. Az mindenesetre bizonyos, hogy előbb-utóbb a mi segítségünk elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy beteg családtagunk élete komfortos és élhető maradjon. De mivel támogathatjuk őt a mindennapokban?

Gyógyszerek és kezelések

Mivel az Alzheimer-kórban szenvedő beteg feledékeny, könnyen előfordulhat, hogy nem veszi be a gyógyszereit, vagy elfeledkezik egy éppen aktuális orvosi vizsgálatról, kezelésről. Sok alzheimeres beteg halálához éppen az vezet, hogy a fenti okok miatt rendszertelenné válik egyes létfontosságú gyógyszerek adagolása – például kimarad a vérnyomáscsökkentő, az inzulin vagy szívgyógyszer. Segítő családtagként ezért nagyon fontos, hogy ne arra hagyatkozzunk, hogy mit mond a beteg a gyógyszerekről – bevette-e vagy sem –, hanem ezt a dolgot mi magunk vegyük kézbe. Zárjuk el a gyógyszereket a betegtől, és minden egyes alkalommal mi adjuk be neki. Érvényes ez az Alzheimer kezelésére előírt okosgyógyszerekre és terápiákra is, hiszen ezek segítenek neki abban, hogy hosszabb ideig tudja megőrizni függetlenségét, elláthassa mindennapi teendőit.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: NŐK LAPJA CAFÉ