Anya mosdik, anya főz, anya többet keresHír | 2016.12.13.

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a nőnek magasabb a jövedelme, vagy sikeresebb szakmailag, mint a párja. Ez az új társadalmi helyzet az esetek nagy részében feszültséget okoz. Szvetelszky Zsuzsanna pszichológus cikke.

Van olyan férfi, akit egyáltalán nem zavar (vagy azt állítja, hogy nem zavarja), hogy a nő visz haza több pénzt, ám a nő nehezen birkózik meg a szituációval. Máskor a nő az, aki szerint nem számít, hogy ő a családfenntartó (vagy azt mondja, hogy nem számít), míg a társát érzékelhetően nyomasztja ez a tény.

Victor Hugo szerint semmi sem olyan kegyetlen, mint az egyensúly felborulása. Egy kapcsolatot az egyensúly és a harmónia tart fent: az anyagiak esetében sem mindegy, hogy az egyensúly felborulásáról van-e szó, vagy anyagi kiszolgáltatottságról. Vagyis a kérdés nem az, hogy ki – mennyivel – keres többet, hanem hogy a megélhetés költségeihez ki mennyivel járul hozzá, illetve mit tesz azért, hogy a pár vagy a család közös megélhetése jobb legyen. Abban a pillanatban, ha akár a férfi, akár a nő a megélhetés költségeihez jelentősen több pénzzel járul hozzá, mint a másik, megérkezünk az eltartás fogalmához.

A hagyományos családmodellről sokat hallhatunk, de az ritkán merül fel, hogy a hagyományos családmodellben hosszú évezredeken át senki sem volt kereső a szó mai értelmében. A javarészt földművelésből élő közösségek, nagycsaládok sokáig az edénytől az öltözéken át az élelemig, a mindennapi élethez szükséges javak nagy részét közösen termelték, tenyésztették, teremtették elő. Nem merült fel, kinek az érdeme, hogy a kaptárból méz kerül az asztalra, hogy az asztal meg van faragva, az asztalon az abrosz meg van szőve.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: HVG.HU