Antioxidánssal az autizmus ellenTanulmány | 2012.06.23.

Egy különleges antioxidáns-összetevő segítségével hatékony terápia nyújtható az autisták számára – derült ki a Stanford Egyetem Orvosi Kara és a Lucile Packard Gyermekkórház kutatóinak friss vizsgálataiból.

Az N-acetilcisztein (röviden NAC) névre hallgató antioxidáns csökkentette az autista gyerekek ingerlékenységét, illetve az állandó ismételgetésre való kényszerüket is. Amint arról Antonio Hardan, a tanulmány egyik szerzője beszámolt, az ingerlékenység az autista gyerekek 60-70 százalékát érinti, és gyakran igen durva dolgokra készteti őket, így viselkedésük kihathat a tanulmányi eredményükre, szabadidős tevékenységeikre is, illetve gátolhatja a számukra kialakított terápiákon való részvételüket is.

Jelenleg antipszichotikumokkal próbálják kezelni a tüneteket

A tanulmányból az is kiderül, hogy a kutatók számára régóta nagyfokú prioritással bír egy autizmus kezelésére szolgáló gyógyszer kifejlesztése, mivel jelenleg az autizmussal járó tüneteket – például az ingerlékenységet, a hangulatingadozást vagy az agressziót – antipszichotikumokkal próbálják kordában tartani, melyeknek azonban számos mellékhatása van, például a hízás, az akaratlan mozgások, illetve különféle metabolikus szindrómák. Ezzel szemben a NAC csupán enyhe mellékhatásokkal bír, elsősorban gyomor-bélrendszeri problémákat okozhat, azaz székrekedést, hasmenést, hányingert vagy éppen étvágycsökkenést.

A drogériákban kapható étrend-kiegészítő nem segít

A tanulmány során a szakemberek 3 és 12 év közötti, fizikailag egészséges autista gyerekeket figyeltek meg, akik közül egyeseket 12 héten át kezeltek antioxidánssal, míg a többiek placebót kaptak. Az első csoportba tartozók esetében a kísérlet végére az ingerlékenység mértéke az erre használatos skálán 13,1-ről 7,2-re csökkent, emellett az autistákra jellemző modoros viselkedés is enyhébb mértékben jelentkezett náluk.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: SEMMELWEIS FIGYELŐ