ANITA SPORTTÖRTÉNELMET ÍRNA RIÓBAN ISHír | 2016.02.05.

MAGYAR PARALIMPIAI CSAPAT KVÓTÁS TAGJÁVAL, VÁCZI ANITÁVAL BESZÉLGETTÜNK, AKI AZ IDEI, RIÓI JÁTÉKOKON KÉPVISELI MAJD HAZÁNKAT.

Már az is sporttörténelem, hogy kijut egyáltalán. Anita ugyanis megszerezte a magyar parakajak sportág első paralimpiai kvótáját a tavalyi milánói integrált világbajnokságon.  A magyar sportolónő a sérültségi kategóriában az ötödik helyen végzett, ezzel biztosította helyét a nyári riói játékokon.

A fiatal anyukát 2003-ban autóbaleset érte, és gerincsérülést szenvedett, ami után kerekesszékbe került. Egyedül neveli kisfiát, mindeközben pedig dolgozik és sportol is. A szép, szőke nő második lett a Miss Colours Hungary 2013 kerekesszékes szépségversenyen, azaz őt választották az első udvarhölgynek. A sportolónő Rio de Janeiroban is sporttörténelmet szeretne írni…

Váczi Anita palaimpiai kvótás kajakozót nagy célja kapcsán kérdeztük.

Tavaly augusztusban a milánói világbajnokságon ötödik helyezést értél el, és ezzel megszerezted a magyar parasport első kajakos paralimpiai kvótáját. Mit jelent ez számodra?

Nagyon örülök ennek, és már gőzerővel készülök a nagy megmérettetésre. Büszke vagyok a vb-n elért helyezésemre, de akkor lennék a legboldogabb, ha Rióban is sikerülne sporttörténelmet írnom, mégpedig azzal, hogy első magyar parakajakozóként érmet szereznék a játékokon.

A kajak-kenu az egyik olyan sportág, ahol az ép versenyzőkkel egy helyszínen és időben rendezik a nagy világversenyeket (Eb, vb) a parasportolók számára is. Ez mit jelent számotokra?

Kölcsönösen tiszteljük egymást és szurkolunk is egymásnak. Úgy gondolom, hogy az ép és a fogyatékossággal élő sportolók is nagyon jók ebben a sportágban.

Már voltál Rióban, edzőtáborban illetve versenyen is. Elég sok rosszat lehet hallani pályáról, vízminőségéről. Te miket tapasztaltál a helyszínen?

A pálya még fejlesztés alatt van. Valóban elég hínáros. A cél előtti szakasz volt a legrosszabb, amikor ott voltunk. Emellett a palackozott ivóvíz is nagyon rossz minőségű, ezt sajnos laboratóriumi vizsgálatok is kimutatták.

Hogyan készülsz a paralimpiára?

Jelenleg szárazföldi edzéseket végzek például ergométerezem, illetve erőfejlesztési tréningjeim vannak, és uszodába járok. Melegvízi edzőtáborba nem megyek a télen, mivel csak szeptemberben lesz a paralimpia, ezért nem kell korán vízre szállnom. Mindent megteszek, hogy éremmell jöhessek majd haza Rióból.

Egyedülálló, dolgozó anyuka vagy. Hogyan tudod mindezt összeegyeztetni az élsporttal?

Ez valóban nem könnyű feladat, de mindig sikerül megtalálnom az egyensúlyt a sport, a család és a munka között. Édesanyám is sokat segít. Ha a kisfiammal vagyok, százszázalékosan rá figyelek. Ha edzőtáborban vagy versenyen vagyok, akkor naponta többször beszélünk telefonon vagy skype-on. Kisfiam a legnagyobb szurkolóm és ő is azt szeretné, hogy érmet hozzak haza Rióból.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SPORTMINDIG