Aninak a jobb oldalon dobog a szíve | 2017.01.11.

Minden belső szerve az ellentétes oldalon fejlődött a vásárhelyi Hódi Lászlónénak. Bár úgy volt, nem szülhet, lett két lánya. Hét unokája van. Mit érez, akinek jobbról dobog a szíve?

„Köszönetet mondunk azoknak a jó barátoknak, szomszédoknak, akik volt élettársam, Olasz Sándor Csőrös számára bármilyen formában önzetlen segítséget nyújtottak. Testét felajánlotta a tudomány számára, temetés nem lesz." Ez a közlemény jelent meg a Délmagyarország múlt csütörtöki számának 13. oldalán.

Istenem! – mondja az orvos

– Többen kérdezték, mikor lesz a temetése. Ezért adtuk föl a hirdetést – magyarázza Hódi Lászlóné Ani, Sándor volt élettársa, amikor fölkerestük.

Csőrös, ahogy Vásárhely-szerte ismerték, három évvel ezelőtt döntötte el, hogy felajánlja testét a tudományos kutatás céljaira. Élettársa győzte meg. Az asszony már régebben így döntött.

– Sokszor voltam beteg gyerekkoromban. Hétéves voltam, amikor a körzeti orvosunkat behívták katonának, és a helyettesítője, egy Katalin keresztnevű doktornő fogadott – emlékezik Hódi Lászlóné. – Ahogy vizsgált, egyszer csak azt mondta: „édes jó istenem!". Anyám persze megrémült, mi bajom lehet, ami az orvost is így megijeszti. A doktornő azon döbbent meg, hogy a szívem nem a bal, hanem a jobb oldalon van. Situs inversus a neve ennek a ritka rendellenességnek.

Aninak ezután bármikor volt dolga az egészségüggyel, az orvosok, ápolók a csodájára jártak. Ilyen beteget kezelni igazi kihívás, egy EKG-vizsgálat is föladja a leckét. Amikor vakbélgyulladása lett 19 évesen, ultrahangkészülék még nem volt. Béltöltéses röntgenvizsgálattal tisztázták, hogy a vakbelét is az ellenkező oldalon kell keresni.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: DELMAGYAR.HU