Munka-képes vagy rá? Avagy amit a megváltozott munkaképességűek tehetnek a sikeres elhelyezkedésértHír | 2014.06.25.

„Színezd Te a karriered lapjait!” – buzdít a Munka-KÉPESkönyv fantázianevű projekt mottója. A projektet pszichológusok hozták létre annak érdekében, hogy megkönnyítsék a megváltozott munkaképességűek álláskeresését és elhelyezkedését.

„Hiszünk abban, hogy a sikeres munkaerő-piaci integrációhoz nem elég a munkáltatói oldalt fejleszteni, érzékenyíteni. A megváltozott munkaképességűek megfelelő hozzáállásán is legalább ennyi múlik – tartja Kappel Katalin, Bereczki Nelli és Hajdú Bianka, a projekt szervezői. – Ez a szemléletmód hívta életre a Munka-KÉPESkönyvet is. Célunk, hogy felvértezzük a megváltozott munkaképességű álláskeresőket mindazzal, amire a sikeres elhelyezkedéshez szükségük lehet.”

Hogy pontosan mire is? Természetesen elengedhetetlen a munkaerőpiac megfelelő ismerete és az álláskeresés során hasznosítható gyakorlati ismeretek megszerzése. Ami miatt azonban a Munka-KÉPESkönyv több egy „klasszikus” álláskereső képzésnél, az az, hogy a trénerek pszichológusként legalább ennyire fontosnak tartják az egyén felkészítését, képessé tételét. Minden álláskeresőnél döntő, hogy tisztában van-e a saját erősségeivel, értékeivel, és van-e egy konkrét célja, aminek az eléréséhez felhasználja ezeket a képességeket. Mivel a megváltozott munkaképességűek a fizikai korlátok és a velük kapcsolatos sztereotípiák miatt sok esetben eleve hátrányból indulnak a munkaerőpiacon, az ő esetükben még nagyobb a felkészültség és önmenedzselés szerepe. „Sokat beszélgetünk a képzés résztvevőivel arról, mi lehet a megoldás azokra a nehézségekre, melyekkel mindannyian szembesülhetnek a nyílt munkaerőpiacon. Milyen típusú céghez érdemes jelentkeznem? Mikor és hogyan mondjam el a kiválasztás során, hogy megváltozott munkaképességű vagyok? Hogyan győzzem meg a munkaadót arról, hogy vagyok olyan jó, mint egy „normál” munkaképességű? Tippeket adunk, de a konkrét megoldást maguknak kell megtalálniuk – így színezve a saját karrierjük lapjait.”

A Munka-KÉPESkönyv projekt 2013 év végén a PwC Magyarország „Másokról szól” CSR pályázatának döntőjébe jutott, és megvalósítási lehetőséget kapott. Ennek keretében került sor egy kilenc alkalmas workshop-sorozatra 2014 tavaszán. A résztvevők olyan egyetemisták és frissdiplomások voltak, akik a munkaerőpiacon megváltozott munkaképességűeknek számítanak majd. „Fontosnak tartjuk, hogy már a diploma megszerzése előtt felhívjuk a fiatalok figyelmét arra, hogy igenis felelősséget kell vállalniuk a saját karrierjükért, és nagyfokú tudatosság kell ahhoz, hogy a fogyatékosság vagy egészségkárosodás ne jelentsen akadályt” – vallják a szervezők.

Annak érdekében, hogy a fiatalok minél hitelesebb információhoz jussanak, vendégelőadók is bekapcsolódtak a képzés megvalósításába. Az E.On képvieletében Kemény Péter vitatta meg a fiatalokkal a sztereotípiák és stigmatizáció hatását és kezelési lehetőségeit. A munkaerő-piaci és munkajogi ismereteket pedig a Forrás Consulting Kft. szakembereitől sajátíthatták el a résztvevők. „Szívügyünk, hogy minél több, elsősorban, de nem kizárólag diplomás egészségkárosodott, valamint fogyatékos embernek segítsünk az elhelyezkedésben. A kiközvetítésen túl érzékenyítő tréningeket és mentorálást is tartunk, és HR szakemberek részére tanácsadást nyújtunk. Számos esetben tartottunk önkéntesen előadást szakmai rendezvényeken, workshopokon, egyetemeken egyaránt, ezért vettünk részt a Munka-KÉPESkönyvben is.” – tudtuk meg Hepp Nórától, a Forrás Consulting szakértőjétől.

Mivel a fiatalok fejlesztésén túl a hídképzés is a projekt célja volt a diplomás megváltozott munkaképességűek és a foglalkoztatásukra nyitott munkáltatók között, a fiatalok próbainterjúkon vehettek részt a MOL, a Nestlé, a PwC és a Job Személyzeti Tanácsadó Kft. HR-eseivel, ami maradandó élmény volt az interjúalanyok és interjúztatók számára egyaránt. A tréningsorozat megkoronázásaként pedig egy world café módszertannal végigvitt workshopra invitálták a szervezők a vállalatokat, melyet Csányi Zsuzsanna szervezetpszichológus facilitált. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában járatos és még az út elején járó szervezetek képviselői megoszthatták saját tapasztalataikat, és megismerhették más vállalatok jó gyakorlatait és nehézségeit. Információhoz juthattak a diplomás megváltozott munkaképességűek szükségleteiről, elvárásairól, maguktól az érintettektől tudhatták meg, hogyan segíthetik a szervezetbe való beillesztésüket, hogy aztán a bennük rejlő potenciálnak megfelelő, magas színvonalon teljesíthessenek.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HRBLOG