Amióta belelátnak az emberekbe, sokkal többen élik túlHír | 2016.12.04.

Amíg régen csak vágytak arra az orvosok, hogy belelássanak a betegekbe, addig manapság teljesen természetes, hogy a legfejlettebb technikákat hívják segítségül, ha alapos elemzésre van szükség. Az orvosi képalkotás azoknak az eljárásoknak a gyűjtőneve, amelyek az emberi testről tudományos célból alkotnak képeket.

A képalkotó diagnosztika nagyszerűségét az adja, hogy a szakemberek olyan fontos információkhoz jutnak a technika segítségével, amelyek akár életmentőek is lehetnek. A kétdimenziós, röntgensugárzással készült felvételek a mai napig meghatározóak a gyógyításban. A sugárzás a szöveteken különböző módon hatol át, így mutat sajátos képet a test állapotáról. Az orvostudomány egyik legjelentősebb állomása az volt, amikor 1895-ben Röntgen felfedezte az X sugarakat. A fizikus Nobel-díjat is kapott a tevékenységéért. 

Sugarakkal, hullámokkal

Az első időkben a képalkató diagnosztikát a röntgenezés jelentette, manapság több korszerű eljárás is bepillantást enged az emberi test szöveteibe, és nyújt óriási segítséget az orvoslásban. Ilyen a röntgensugárzás segítségével működő CT, a komputertomográf, amellyel például több röntgenfelvétel készül, és egy számítógépes rendszer egyesíti a felvételeket egyetlen értékelhető képpé. A testet merőlegesen vagy harántmetszeteiben mutatja.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: NLCAFE.HU