Amikor betegség okoz lelki problémákatHír | 2015.07.27.

A depressziót és a szorongást pszichés megbetegedésként tartják számon, ám bizonyos esetekben szervi idegrendszeri zavarok, betegségek is okozhatják.

Melyek a leggyakoribb, szorongást előidéző betegségek?

Az élettani okokon kívül az organikus neurológiai betegségek gyakran jelentősen befolyásolják a betegek életminőségét, amely jelentős szorongást és hangulatzavart okozhat. Ezek közül kiemelkedik a két leggyakoribb agyi eredetű betegség, ami jellemzően depresszióval és szorongással jár együtt: a stroke és az epilepszia.

A stroke következményei kiválhatnak depressziót

A stroke maradványtünetei jelentősen megváltoztatják úgy a beteg, mint családtagjai életvitelét. A „derült égből villámcsapásszerűen” bénulással jelentkező betegségnél az első 6 hónapban jelentkező post-stroke depresszió kialakulása törvényszerű és szervi eredetű. A stroke-ot elszenvedett betegek többsége a megfigyelések szerint szociálisan izolálódik, a családi kapcsolatok 52 százalékban elromlanak. Ezekre a tényezőkre is visszavezethető, hogy a stroke-os betegek közel 30 százaléka szorong vagy depressziós.

A klinikai kórképet az organikus agyi károsodás és a pszichés reakció együttesen határozza meg. A betegnek számot kell vetnie a képességei egy részének elvesztésével, mindeközben a környezetének el kell fogadnia az új realitást, és együtt új életvitelt kell kialakítaniuk. A betegek egyharmada a stroke-ot követően még 2-3 évig sem tudja érzelmileg feldolgozni az így kialakult deficitállapotot.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: WEBBETEG