Amikor az információgyűjtés is kihívásHír | 2014.11.17.

Ha valaki fogyatékossággal születik, vagy élete során fogyatékossá válik, az egyik legnagyobb kihívást az jelenti a számára, hogy megfelelő információkat szerezhessen a munka világáról, a neki járó ellátásokról, a közlekedési lehetőségekről, vagy éppen a kultúráról, sportról. Ezek a hírek ugyanis pontosan ugyanannyira érdekesek a számára, mint bármelyikünknek.

Végh Miklós, a Rehabportál nevű, fogyatékossággal élő emberekről szóló és számukra konstruált website tulajdonosa azt tapasztalta, hogy amennyire az információ tudást jelent, olyan mértékben esnek el ezek az emberek az őket leginkább foglalkoztató ügyektől. Ezt a magánszemélyként, karitatív céllal végzett munkát díjazták most a hazai internetes világ véleményformálói egy tartalmi első díjjal.

Ha olyan munkahelyen dolgozik valaki, ahol zömében fogyatékossággal élő embereket foglalkoztatnak, akkor egész egyszerűen nem tud véget érni úgy a munkanap, hogy ne gondoljon ezeknek az embereknek a személyes sorsára még a munkaidő után is. Vajon, hogy jöttek el állásinterjúra, hogyan jutottak haza, és mit esznek, hogyan főznek ezek az emberek? Ki gondoskodik odahaza arról a mozgáskorlátozott kollégáról, aki kerekesszékkel tud csak közlekedni? Hogy oldja meg ez az ember a bevásárlását, és a többi házimunkát? Miből élnek, ha nem találnak fizető tevékenységet? És ha van is munka, hogyan tudnak oda eljutni, segítség nélkül?

Otthonról hozott értékek

Ezek a gondolatok merültek fel Végh Miklósban is, amikor 2013 tavaszán átfogó, az érintettek számára hasznos gyűjtőfelületet kezdett keresni. Azt tapasztalta ugyanis, hogy a fogyatékossággal élő csoportok (látás-, hallás-, értelmi sérültek és mozgáskorlátozottak) érdekvédelmi szervezetei jellegüknél fogva csak saját fogyatékossági csoportjuk számára szolgáltatnak információkat. A piacorientált oldalakon kívül nincs olyan információs gyűjtőoldal a magyar neten, ahol a fogyatékossággal élő emberek egy helyen megtalálhatnák azt az információt, hogy mennyi, és milyen adókedvezmény jár nekik, vagy mit is jelent a megváltozott munkaképesség, és hogyan szerezhetik meg az erről szóló tanúsítványukat, illetve, hogy mit is kezdhetnének ezzel a papírral. Ennek a fordítottja is igaz, hiszen a fogyatékossággal élő személyt alkalmazni szándékozó munkáltató sem jut máshonnan összegyűjtött információhoz, ha meg akarja azt tudni, hogyan lehet adott esetben extra forrás nélkül szerződtetni az adott munkafeladat elvégzésére képes kollégát.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HR PORTAL