Amikor a ruha egyformává teszHír | 2014.07.18.

Egy fiatal tervező olyan társadalmi vállalkozást álmodott meg, amely nemcsak az autizmussal élőknek – és más megváltozott munkaképességűeknek – adhat reményt a társadalmi integrációra, hanem a design és a formatervezés újraértelmezésével tartalmat kínál a szerinte elitista irányba eltolódott designszakmának is. Termékeikkel ugyanakkor a piaci versenybe is beszállnak, nem is sikertelenül.

Egy végzős tervező olyan diplomamunkával rukkolt elő a MOME-n, amelynek középpontjában nem maga a kollekció áll, hanem a kommunikáció. A Szalkai Dániel által megálmodott ruhák ugyanis az autizmussal élők igényeinek figyelembevételével készültek. Van köztük például a térdre húzható, vagy a fejbúbig felcipzározható kámzsa is. A ruhadarabok a design eszközeivel hitelesen, eredeti módon mutatják be az autizmus jelenségét, ami így elősegíti a téma társadalmi reprezentációját.

Amennyiben ezt az elsőszámú feladatát teljesíti a projekt és kellőképpen felhívja a figyelmet a problémára, a tervező elképzelhetőnek tartja, hogy kereskedelmi forgalomba is kerülnek a ruhadarabok, és egy társadalmi vállalkozás keretében autizmussal élőket is bevonna a gyártás folyamatába.

Design for all

A fiatal designer úgy látja, az autisták érdekképviseletét végző szakmai szervezetek jellemzően kommunikációs problémákkal küszködnek, nem tudják a társadalom felé közvetíteni, hogy az autizmussal élők értékes emberek, és hasznára válhatnak a társadalomnak. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) bútortervezés szakának végzős hallgatójaként, ezért arra vállalkozott, hogy diplomamunkájával kísérletet tesz az elcsúszott kommunikáció helyes mederbe terelésére. Amikor megtervezte a Perceptual Thinkers nevet viselő diplomaprojektet, az autizmussal élők érzékelés központú világát tartotta szem előtt.

„Ezek a ruhadarabok nem speciálisan az autizmussal élők számára készültek, éppen ellenkezőleg: a design for all, vagyis az egyetemes tervezés elveit alkalmazva mindenki számára megfelelőek, csak éppen a két világ közti különbséget és átjárhatóságot szimbolizáló ruhadarabok” – mondja a tervező. Így a kollekció darabjai épp úgy helytállnak a kortárs divat és a szociális design területén is.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HVG