Alzheimer világnap - szeptember 21.Hír | 2016.09.19.

Világszerte egyre nő az érintettek száma. A betegség kockázata viszont megfelelő életmóddal csökkenthető. Többek között a megfelelő mértékű mozgás, a kiegyensúlyozott étrend segíti a kór megelőzését.



A világnap megrendezését – az Egészségügyi Világszervezet támogatásával – aNemzetközi Alzheimer Társaság kezdeményezte elsőként 1994-ben.

 A kórkép klinikai és patológiai jellemzőit elsőként 1906-ban Alois Alzheimer ismertette. A leírójáról elnevezett betegség a demenciák, azaz elbutulással járó tünetegyüttesek leggyakoribb (50-70%) oka. Az Alzheimer-kór a központi idegrendszer jellegzetes klinikai és patológiai elváltozásaival, idegsejt-pusztulással járó betegsége. Az agyban olyanfehérjelerakódások keletkeznek, amelyek – a feltételezések szerint – felfalják az agysejteket. A következmény: először a személyiség, majd a test is elpusztul. 

 Általában 40 éves kor felett jelentkezik, pszichés és viselkedési tünetekkel járó, fokozatosan súlyosbodó mentális hanyatlás. Súlyosan érinti nemcsak az ebben szenvedő beteg életvitelét, de családját, barátait is, akiknek fontos szerep jut a beteg mindennapi ápolásában, gondozásában.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

FORRÁS: PREVENTISSIMO.HU