Általános iskolásokat is érzékenyítene idén már ÚjbudaHír | 2017.01.05.

2017-ben a 6‒14 éves iskolás korosztályt is szeretné mélyebben megismertetni a fogyatékos személyek életével Újbuda önkormányzata, ezzel is hozzájárulva az előítéletek csökkentéséhez – mutatott rá Molnár László, a XI. kerület alpolgármestere. Az elmúlt években tudatosan alakították ki a fogyatékos emberek társadalmi integrációját segítő programjaikat ‒ tette hozzá a politikus.

Újbudán tudatosan, egymásra építve alakították ki a fogyatékos emberek társadalmi integrációját segítő programokat – ismertette Molnár László alpolgármester. Így az óvodákban, az iskolákban szemléletformáló foglalkozásokkal, az egyetemeken előadásokkal, a társadalmi felelősségvállalás jegyében pedig a munkaadók és a civil szervezetek közötti kapcsolatteremtéssel, ösztönöző és koordináló tevékenységgel, valamint megfelelő kommunikációval igyekeznek rugalmasabb világképet kialakítani a fogyatékkal élőkről.

Szemléletformáló tréningek az önkormányzatnál

Molnár László leszögezte: „programjaink nem lehetnének sikeresek, ha az önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal nem járna elő jó példával”. Ezért alakítottak ki a munkahelyeken befogadó környezetet, amelynek része az évente több alkalommal megszervezett szemléletformáló tréning is.

Ezeken a foglalkozásokon az önkormányzat munkatársai betekintést kapnak a fogyatékkal élő emberek világába, élményközpontúan ismerkedhetnek a különböző fogyatékossági típusokkal, gyakorlati feladatokon keresztül tapasztalhatják meg a fogyatékos emberek mindennapjait érintő kihívásokat és a speciális élethelyzetükből adódó nehézségeket. A trénerek a Nem Adom Fel Alapítvány úgynevezett tapasztalati szakértői, akik között van látássérült, hallássérült, kerekesszékes, értelmi fogyatékos fiatal, sőt olyan szülő is, aki sérült gyermeket nevel. Az elmúlt években megrendezett, összesen 20 tréningen az önkormányzattól több mint 220 fő vett részt. Emellett több mint kétszáz megváltozott munkaképességű munkavállaló is dolgozik az önkormányzat berkein belül – emelte ki a politikus.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: ORIENTPRESS.HU