Alszunk egy párat, aztán mi döntjük el, mi legyen a reggeliHír | 2015.12.21.

Alig várja, hogy főzhessen, moshasson és takaríthasson magára az a 150 fogyatékkal élő, aki januárban elhagyja a bélapátfalvai intézetet, hogy kisebb lakásokban tanulja az önállóságot. A szerelmespárok végre mind közös szobába költözhetnek, és a fürdőszobához sem kell majd sorba állni. Harminc éve egy laktanyából alakították ki az intézetet, amely most megkezdte fennállása utolsó hónapját. Megnéztük, milyen a hangulat odabent.

“Készülünk ezerrel, nagyon várjuk. Tágasabb és élénkebb lesz, nem beszélve az erkélyről” – mondta János, amint belépett a rendben tartott, valahogy mégis szedett-vetettnek tűnő szobába. Nem tudták máshogy megoldani: a két összetolt ágyon kívül egy íróasztal és egy fotel fér el az apró helyiségben, ahol a legjobb lakberendező is csak a fejét vakargatná. Persze valamikor a két ágy is külön volt, míg János egy éve össze nem jött csöndes barátnőjével, Melindával.

A Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthonában most valami különös várakozás van a levegőben. Néhány nappal a Mikulás érkezése előtt ez nem is lenne feltűnő, ha nem tudnánk, hogy az idei lesz a 150 értelmi fogyatékossággal élő lakó utolsó karácsonya a 30 éve laktanyából átalakított otthonban. Próbálták barátságossá tenni az évek során, de mégiscsak egy intézetről van szó elkülönített osztályokkal, közös tusolókkal és műanyagtálcás menzával, ahol a csinos dekorációk sem feledtetik azt a nyomasztó érzést, ami minden kórházszerű hely sajátja.

A kormány intézményfelszámolási programjában összesen 660 fogyatékos ember költözhet januárban 6-12 fős lakásokba, családiasabb körülmények közé. A bélapátfalvai a legnagyobb intézmény, amely részt vett a pályázaton, és bár az elmúlt években szinte mindennap erre készültek, Tóth Erzsébet szerint megérte a fáradozást. “Így mindenki előtt kinyílhat az élet” – mondta az intézmény igazgatója. Kinyílhat Jánosék előtt is, akik már alig várják, hogy ne kelljen sorba állni a zuhanyzónál, és hogy könnyebben el tudjanak vonulni a többiek elől. “Ha most valaki hangoskodik, nincs mit tenni, mint eltűrni” – mondta János, aki Melindával együtt Szilvásváradra költözik, de lesz lakás Bükkszentmártonban, Bélapátfalván, Nagyvisnyón és Mónosbélben is.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: ABCUG.HU