Állatterápia - négylábú gyógyítókHír | 2013.10.25.

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a háziállatok jótékony hatással vannak gazdáik testi-lelki egészségére. Mi több, az állatok a gyógyító munkába is bevonhatóak bizonyos testi betegségek, pszichés vagy mentális problémák esetén is. A módszert még 1960-ban dolgozta ki egy amerikai gyerekpszichológus, dr. Boris Levinson egy véletlen esemény nyomán. Már több hete nagy fejtörést okozott neki egy szociális és viselkedési zavarokkal küszködő kisfiú. Nem tudta szóra bírni, mígnem egyik rendelésén a kutyája is a rendelőben volt. A gyerek feloldódott, beszélni kezdett a kutyához és később annak gazdájához is.

Az azóta eltelt idő alatt a módszer – az állatok bevonása a gyógyító munkába -  rohamosan terjed a világban és tudományos kutatások sora bizonyítja annak sikerét. A betegségek, lelki panaszok, életviteli nehézségek spektruma, ahová az állat mint gyógyító beavatkozhat igen széles.

Hasznosítják a módszert mozgásszervi, neurológiai betegségek gyógyítására, szellemileg sérült gyerekek fejlesztésére, tanulási, drog és alkohol problémák kezelésére, depresszió, időskori elmagányosodás, lelki terhek kúrálására és még  igen sokféle baj kiegészítő terápiájára. Az állatasszisztált terápiáról bővebben is olvashattok a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány honlapján.

Amikor házi kedvencünket simogatjuk, kimutathatóan csökken a vérnyomás, a pulzusszám, enyhül bennünk a stressz, a feszültség. Általánosságban az állat azon tulajdonságát használja ki többek között az állatterápia is, hogy feltétlen szeretetet ad és fogad el a négylábú, hogy türelmes, „meghallgat”, számít a gazdájára, szüksége van rá és nem utolsósorban egy érző élőlénnyel lehet felhőtlen és örömteli kapcsolatot kialakítani. A hétköznapi egészség megőrzésre bármelyik állat alkalmas, kutya, macska, nyúl, hörcsög, hal és papagáj is, mert mindegyik önzetlen szeretetbefogadó.

Forrás: REHAB BLOG