Álláskereséséi tippek fogyatékkal élő társaink részére 2.0Szakmai cikk | 2011.08.09.

Hogyan tovább? Mit tegyek, ha elvesztettem állásomat? Milyen szakmát, nyelvet tanuljak? Segítség a teljesség igénye nélkül fogyatékkal élő társainknak a "Hotel Handicap" blogról!

Magam is jó párszor, szembesültem a helyzettel, mikor nem pontosan fogalmaztam meg egy elnevezést, vagy rossz jogszabályra hivatkoztam. Sokan voltak, vannak, akik tökéletesen tudják az elnevezéseket, szó szerint idéznek jogszabályokat, de a munkahelyek teremtésében nem jeleskednek! El tudják mondani a fogyatékossági csoportok pontos elnevezését, a hatályos jogszabályokat, de életükben nem dolgoztak együtt ezekkel az emberekkel. Fontos, ha segíteni szeretnénk, meg kell kérdezni, mire lenne szükségűk? Ehhez alázat szükséges és tengernyi türelem! Empátia, és segítő szándék! Ajánlom ezeket a sorokat azoknak, a kiváló HR vezetőknek (Mert vannak ilyenek, és egyre többen!), akik néha bizonytalanok abban, jó irányba haladnak –e?

A megváltozott munkaképességű munkavállaló részére is nagyon fontos, a megfelelő és piacképes szakma, végzettség megszerzése. Sajátos probléma volt, hogy évekig a látássérülteket, csak masszőrnek képezték. Mint tudjuk, a nyílt munkaerőpiacon valójában, nem volt ekkor igény, erre a szakmára. Viszont szükség lenne, nyelveket beszélő és számítógépet kezelni tudó, látássérültekre a call centerekbe!  

A MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰ SZÓ HELYETT A JÖVÖBEN „KÜLÖNLEGES EMBEREK” ELNEVEZÉST HASZNÁLOM!

Legrosszabb helyzetben azok a különleges emberek vannak, akik alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkeznek. Számukra fontos, hogy próbáljanak, egy olyan képzést keresni, amit a Kormány Hivatal (Munkaügyi központ) szervez és támogat! Erre több uniós forrás is rendelkezésre áll. Persze a kérdés mit tanuljak? A leglényegesebb, hogy azt, ami piacképes végzettséget ad! Ez honnan kéne tudnom? Talán legegyszerűbb mód, megkérdezni a munkaügyi kirendeltségen, megnézni egy hirdetési újságban, milyen állásokra keresnek munkavállalókat a legtöbbször? Több olyan hirdetés is van, ahol kifejezetten különleges emberek-et keresnek! Ezek általában a fogyatékkal élők emberek érdekképviseleti szervezeteinek honlapján, irodáiban találhatóak! Érdemes itt is érdeklődni!  Ne szégyelljünk tanácsot kérni!  Sokszor találkozom az esettel, hogy a foglalkoztató, ahol előzőleg 20 évig dolgozott megszűnt, és azóta nincs munkája. Ők vannak, a legnehezebb helyzetben, hiszen egy idősebb különleges embernek, nagyon nehéz újat tanulni, mást megszokni. Próbáljunk, hasonló területen működő cégeket keresni! Ha nincs önéletrajzunk, nem értünk a számítógéphez, kérjünk segítséget a fogyatékkal élők szervezeteitől! Ha nincs is felvétel, azért az önéletrajzot hagyjuk ott, soha nem lehet tudni! Egyre több munkahely rendelkezik, a „fogyatékosságbarát munkahely” emblémával, először ilyeneket keressünk! Több nagy hipermarket lánc is állandóan keres, különleges embereket, érdemes ott is bejelentkezni!  Ne felejtsük el, elmondani, hogy a foglalkoztatásunk, nekünk különleges embereknek, a rehabilitációs hozzájárulás terhére is elszámolható!

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HOTEL HANDICAP