Állami segítséggel dolgozhatják ki az önkormányzatok esélyegyenlőségi programjukatHír | 2012.07.21.

A törvénymódosítást követően 2013. július 1-ig kaptak haladékot az önkormányzatok, hogy elkészítsék esélyegyenlőségi programjukat. A törvénymódosításnak köszönhetően a települések közigazgatási szerveinek ingyenes szakmai segítséget és képzést biztosít a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI), az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának háttérintézménye.

„A települési önkormányzat az államháztartás alrendszereiből, az európai uniós forrásokból, illetve a nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott egyéb programokból származó, egyedi döntés alapján nyújtott, pályázati úton odaítélt támogatásban csak akkor részesülhet 2013. július 1-jét követően, ha helyi esélyegyenlőségi programmal rendelkezik" – olvasható a TKKI honlapján. Az önkormányzatoknak az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény alapján öt évre szóló esélyegyenlősi programot kell elfogadniuk. A esélyegyenlőségi program kidolgozásában az önkormányzatoknak térítésmentes szakmai segítséget biztosít a Türr István Képző és Kutató Intézettől.

„A törvényben korábban szereplő 2012. november 1-jei időpont módosítása azért vált szükségessé, mert az esélyegyenlőségi célcsoportokat leginkább érintő közszolgáltatások körében (pl. közoktatás, egészségügy) folyamatban lévő fenntartóváltások miatt változik az önkormányzatok feladatköre, amely befolyásolja a hosszú távú (öt éves) intézkedési terv megalkotását, az esélyegyenlőségi program céljainak, valamint az azok elérését szolgáló intézkedések meghatározását" – áll a Társadalmi felzárkózásért Felelős Államtitkárság közleményében. Az esélyegyenlőségi programot minden önkormányzatnak magának kell elkészítenie, de most első alkalommal térítésmentes szakértői segítséget vehetnek igénybe. A települések TKKI internetes oldalán jelezhetik szándékukat, a TKKI mentorhálozatának igénybevételére, valamint az intézet által szervezett, előreláthatólag ősszel induló felkészítő képzésen való részvételre.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG