Nem alkotmányellenes elvenni a rokkantnyugdíjatTörvényi változás | 2011.08.04.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény 3 évvel ezelőtti módosítását jóváhagyta a taláros testület a Donáti utcában: vagyis nem alkotmánysértő a rokkantsági nyugdíj megvonásának szabályozása. A rokkantsági nyugdíj ugyanis nem alanyi jogon jár, hanem bizonyos feltételek esetén - amely feltételek meg is szüntethetők, áll az Ab honlapján közzétett határozatban.

A beadvány benyújtója a törvénynek azt pontját támadta, miszerint  a rokkantsági nyugdíjra való jogosultság megszűnik, ha a kereső tevékenységet folytató rokkant hat egymást követő hónapra vonatkozó keresetének, jövedelmének havi átlaga meghaladja a rokkantsági nyugdíj összegének kétszeresét és a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét.

Beszédes határozat

A felülbírálatot kezdeményező magánszemély nem csak azt vitatja, hogy az ellátás megszüntethető, hanem az elszámolás alapját kérdőjelezte meg, mert szerinte az a rokkantsági nyugdíjasokra kedvezőtlen változást jelent. A   módosítás alapján ugyanis a havi átlagkereset összege megállapításánál nem – mint korábban – a személyi jövedelemadóval, egészségbiztosítási járulékkal, nyugdíjjárulékkal, magánnyugdíjpénztári tagdíjjal, valamint munkavállalói járulékkal csökkentett nettó összeget kell figyelembe venni, hanem a bruttó keresetet.

Álláspontja szerint a kifogásolt rendelkezés sérti az Alkotmány 2. § (1) bekezdésébe foglalt jogbiztonsághoz való jogot, mivel a hat nap alatt hatályba lépő jogszabály-módosítással a törvényhozó nem biztosított kellő felkészülési időt a megváltozott rendelkezéshez való alkalmazkodásra, megfosztva ezzel a még dolgozni kényszerülő rokkantnyugdíjasokat a rokkantsági ellátáshoz való joguktól. Sőt,  a problémák sora ezzel csak kezdetét veszi a beadvány szerint a jogbiztonság miatt a rokkantsági nyugdíjhoz hasonlatos várományokat nem "nem lehet egy-két nap alatt megváltoztatni". A jogszabály a kihirdetését megelőző időre nem állapíthat meg kötelezettséget és nem nyilváníthat valamely magatartást jogellenessé - érvelt az előterjesztő, aki szerint a szociális biztonsághoz fűződő alkotmányos jogokat is sérti a törvény.

Az Ab szerint az indítvány alapjainak egy részét a testület már vagy hatályon kívül helyezte, vagy az új alkotmány január elsejei életbe lépésével egyszerűen megszűnik. A bírák ettől függetlenül a beadvány keltezésekor érvényben lévő jogrend alapján indokolták meg, miért utasítják el a kérvényt. Ez pedig azért lehet érdekes a jelen helyzetben, mert a Donáti utcában a magánnyugdíjpénztári vagyon állami rendszerbe történő átirányításáról még nem döntöttek, bár a kérdésben már tartottak meghallgatásokat.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: PRIVÁTBANKÁR.HU