Alig foglalkoztatnak megváltozott munkaképességű embereket az önkormányzatokHír | 2012.02.14.

Alig, vagy egyáltalán nem foglalkoztatnak megváltozott munkaképességű embereket az MTI által megkeresett önkormányzatok, bár több városban is tervezik. A fogyatékosok foglalkoztatásának elmaradása miatt az önkormányzatoknak évente sokmillió forintot kell befizetniük rehabilitációs hozzájárulásként.

A jogszabály szerint azoknál a munkáltatóknál, ahol a foglalkoztatottak létszáma meghaladja a 25-öt, öt százalékban megváltozott munkaképességű (mvmk) embereket kell alkalmazni (a fegyveres szervek hivatásos tagjait foglalkoztató, illetve a fogvatartottak kötelező foglalkoztatására létrehozott gazdálkodó szervezetekre ez nem vonatkozik).
Azoknak a szervezeteknek, ahol a megváltozott munkaképességűek aránya nem éri el az öt százalékot, úgynevezett rehabilitációs hozzájárulást kell fizetniük a költségvetésbe. Ennek összege a "nem foglalkoztatott" emberenként csaknem egymillió (964.500) forint évente.

Az MTI több önkormányzatot is megkeresett azzal a kérdéssel, hogy jelenleg hány mvmk embert foglalkoztatnak.
A nyíregyházi önkormányzatnál - az intézményeket és a hivatalt is beleértve - jelenleg 54 mvmk ember dolgozik, ez a létszám 1,54 százaléka. Rendes Sándor sajtószóvivő tájékoztatása szerint a helyhatóság 120 millió forinttal járul hozzá ahhoz, hogy a központi költségvetés finanszírozni tudja a mvmk-ek támogatását.

Elmondta, az önkormányzat nyitott arra, hogy további mvmk embereket vegyen fel. Hozzátette: figyelembe veszik a munkaképesség-csökkenés mértékét, fajtáját, így a jelenleg foglalkoztatottak - megfelelő munkakörben - egyenértékű munkaerőnek bizonyulnak a teljes munkaképességű dolgozókkal.
A dunaújvárosi önkormányzat hivatala nem alkalmaz mvmk-ként nyilvántartott dolgozókat. Németh Tünde, a hivatal szóvivője azt közölte, 9,4 millió forint rehabilitációs hozzájárulást fizetnek.

Jelezte azt is, hogy az önkormányzat tervezi mvmk dolgozó alkalmazását, amennyiben gazdasági helyzete lehetővé teszi, hogy plusz álláshelyeket hirdessen meg. Elmondta, ha megüresedő álláshelyre érzik ilyen munkavállalói pályázat, azt igyekeznek kedvezően elbírálni.
A szombathelyi önkormányzat kommunikációs vezetője, Angyal László azt a tájékoztatást adta, hogy nem dolgozik megváltozott mvmk ember a megyei jogú város polgármesteri hivatalában.
Elmondta, a vonatkozó rendelkezések értelmében ezért az önkormányzat 15 ember után köteles rehabilitációs járulékot fizetni. A szombathelyi hivatal is azt közölte, az önkormányzat tervezi, hogy felvesz mvmk embereket.

A kaposvári önkormányzat 21 mvmk dolgozót foglalkoztat, ez a munkavállalók csaknem egy százaléka - közölte a városháza szóvivője. Répás Orsolya elmondta, mivel nincs meg az elvárt, legalább ötszázalékos arány, a hivatal és intézményei 97,9 millió forint rehabilitációs hozzájárulást fizetnek.
Arra a kérdésre, tervezi-e az önkormányzat mvmk dolgozók felvételét, azt mondta: a közfeladatok ellátására az önkormányzati intézmények a legmegfelelőbb munkaerőt keresik. Amennyiben a jelentkezők között van mvmk munkavállaló, úgy a kiválasztásnál - úgy, mint eddig is - előnyt élvez.

Hozzátette, azok a mvmk-ek, akiket jelenleg is alkalmaznak, megfelelő, megbízható munkaerőnek bizonyulnak, egy részük azonban kevésbé terhelhető.
Újbuda, Budapest XI. kerületének esélyegyenlőségi referense arról adott tájékoztatást, hogy az önkormányzat két cége - Gyógyír XI. Kft. és az Újbuda Prizma Szociális Fejlesztési és Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. - foglalkoztat mvmk embereket. Utóbbi célja a munkanélküliek közhasznú és közcélú foglalkoztatása mellett a hátrányos helyzetű emberek komplex rehabilitációja.
Baráth Andrea azt közölte, a társaság 232 embert foglalkoztat, 70 százalékuk mvmk, vagy valamilyen fogyatékkal élő ember.

Elmondta azt is, decemberben együttműködési megállapodást kötött a XI. és XXII. kerület arról, hogy előbbi átveszi a budafok-tétényi megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását. A 30 új munkatárs januárban állt munkába az Újbuda Prizmánál, ahol kötészettel foglalkoznak.
Közölte, az "országos szinten is egyedülálló" együttműködés célja, hogy növeljék az mvmk emberek foglalkoztatottságát, mindenekelőtt az integráltan foglalkoztatottak számát. Szakértőkre hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a speciális, védett munkahelyek segítségével a foglalkoztatottak jelentős része visszavezethető a nyílt munkaerőpiacra.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEOSZ