Alig jutnak könyvhöz a látássérült emberekHír | 2012.02.21.

Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága szóbeli kérdést intézett az Európai Bizottsághoz a látássérült emberek érdekében, a szerzői joggal védett könyvekhez való korlátozott hozzáférés miatt.

Az úgynevezett „könyvéhség” kifejezés mögött egy tragikusan alacsony szám áll: 5%. Csupán ennyi azon könyveknek és nyomtatott műveknek aránya, amelyekhez a látássérült emberek jelenleg hozzá tudnak férni.
 
Az Európai Parlament szerda esti vitájában alaposan meglepte felszólalásával a résztvevőket Kósa Ádám fideszes képviselő. A néppárti politikus ugyanis jelnyelven elmondott beszédének egy részét – kérésére – nem fordították a jelnyelvi tolmácsok, ezzel is érzékeltetve, milyen hátrányt jelent, ha az ember nem kapja meg a szükséges információt.
 
„A társadalom általánosságban azt gondolja, hogy akadálymentesítés alatt a lifteket, rámpákat, kapaszkodókat kell érteni. Ez nem így van! A fogyatékossággal élők nagy hányada az információk elől van elzárva, ahogy a siketek vagy a nagyothallók, úgy a vakok és gyengénlátók is" - mutatott rá beszédében Kósa, s az európai politikusok hatékony összefogását sürgette a probléma megoldása érdekében.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KULTÚRPONT