Aktív fájdalomcsillapítás, hogy ne fájjon a munkaSzakmai cikk | 2016.11.08.

Munka közben sokat használja a kezét és zsibbadnak az ujjai? Van megoldás e kellemetlen érzés megszüntetésére.

Azokat a megbetegedéseket, amelyek a munkavégzéssel egyértelműen összefüggésbe hozhatók, foglalkozási betegségeknek nevezzük. Ilyen kórkép például a kéztőalagút szindróma, amely a számítógéppel dolgozókat, a fodrászokat, a kozmetikusokat, a varrónőket, a masszőröket, tehát a kezüket intenzíven használókat érinti a leggyakrabban.

Arnold Dénes Arnold, a Fájdalomközpont fájdalomcsillapítás specialistája segít abban, hogy hogyan lehet tartósan megszüntetni ezt a kellemetlen, nagyon gyakran a munkavégzést is megnehezítő, fájdalmas problémát.

Mi ez a szokatlan nevű betegség?

A csukló tenyér felőli oldalán a csontok és a szalagok egy alagutat határolnak, amelyben az ujjakat hajlító inak futnak. Itt található a nervus medianus (középideg) is, az a gerincből érkező érző- és mozgató ideg, amely felelős az egyes ujjak, ujjpercek kisizmainak érzékeléséért és mozgatásáért.
Ha valami miatt az inak, idegek tartósan nyomás alá kerülnek – például hosszas megerőltetés miatti krónikus gyulladás, vérömleny következtében, vagy terhesség során, illetve egyes betegségekben a vízvisszatartás miatti ödéma, esetleg anatómiai rendellenesség okán – az alagút túl „szorossá” válik, és az itt található ér- ín és idegképletek összenyomódhatnak, sérülhetnek.

A nyomásfokozódás következtében zsibbadás, fájdalom, súlyos esetben, a hüvelykujji párna izmainak, inainak sorvadása léphet fel. Ezt a betegséget kéztőalagút szindrómának nevezzük, amely elsősorban a 45-64 év kor közötti nőket érinti, leginkább azokat, akik olyan munkakörben dolgoznak, ahol a csukló és az ujjak hajlító izmait tartósan megerőltetik. Kutatások szerint, a férfiak kevésbé hajlamosak a betegség kialakulására.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: ORIENTPRESS.HU