Akiknek ijesztő az álláspiacSzakmai cikk | 2011.08.23.

A megváltozott munkaképességűek többsége keres állást, de nem aktív álláskereső. Meg akarnak felelni a munkaerőpiac elvárásainak, hajlandóak váltott műszakban dolgozni, de elsősorban részmunkaidőben és távmunkában szeretnének elhelyezkedni, ebből azonban szűk a kínálat – derült ki egy felmérésbő.

A válaszadók 97 százaléka keresett már állást, 15 százalékuk pedig jelenleg is dolgozik. Közel kétharmaduknak alacsony az „önéletrajz-küldési” aktivitása: magas közöttük az inaktívak száma, akik az álláshoz vezető első lépést, az önéletrajz elküldését sem teszik meg (21 százalék), illetve a kevésbé aktívaké, akik 1-5 munkahelyre küldenek (42 százalék). A válaszadók kicsivel több mint kétharmada 1-5 állásinterjún vett részt, míg 15 százalékuk nem vett részt ilyenen eddig – áll a Kelly Services emberi erőforrás megoldásokat kínáló vállalat által 270 résztvevővel, 2011 nyarán készített kutatásban.

Erős a munkaerőpiac elvárásainak való megfelelés szándéka: a felmérésben részt vevők 63 százaléka hajlandó lenne váltott műszakban dolgozni. Több mint egyharmaduk azonban kizárta az ilyen típusú munkavállalást. Az elutasítás oka lehet az egészségügyi állapot, mivel az egészségügyi alkalmassági vizsgálatokon a magukat váltott műszakra alkalmasnak tartók közül sem felelnek meg sokan. Kiderült az is, hogy a 66 százalékuk részt venne oktatásban, hogy állást találjon.

Miért nem keres állást?

A passzivitás oka lehet, hogy ezeknek a megváltozott munkaképességű személyeknek sokszor hiányosak és negatívak a munkaerő-piaci ismeretei. A felmérés szerint többen szeretnének részmunkaidőben és a távmunkában elhelyezkedni, mint ahány embert a gazdaság „fel tud szippantani”. A válaszadók többsége, 52 százaléka kíván olyan időbeosztásban munkát végezni, ami a munkáltatók részéről kevésbé elfogadott. Természetesen az egészségügyi állapottól is függ az álláskeresők aktivitása, ami az atipikus munkavégzés felé orientálja őket.

A megváltozott munkaképességű személyek alacsony álláskeresési aktivitásának másik okaként a munkaerő-piaci be-, illetve visszailleszkedés nehézségét is szokták említeni. Emellett ezeknek az embereknek az önértékelésük, önbizalmuk erősen megkopott, és ha próbálkoznak is, a kudarcok miatt hamar feladják, meghátrálnak.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: Fn.hu