Akiknek a munka gyógyszer lehetHír | 2016.10.31.

A rehabilitációs támogatás emelését kérik az érintett nonprofit szervezetek - mondta a Védett Szervezetek Országos Szövetségének elnöke. Balogh Zoltán kifejtette: az elmúlt öt évben a támogatás mértéke nem emelkedett, de a minimálbér jelentősen nőtt, emiatt egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a szinte kizárólag fogyatékkal élőket foglalkoztató szervezetek.


Több mint 30 milliárd forintot szán a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására az állam. Ebből az összegből 20-25 ezer munkavállalót foglalkoztathatnak, és nagyjából ugyanennyien más kedvezmények révén kapnak munkát - mondta a Védett Szervezetek Országos Szövetségének elnöke.

Balogh Zoltán kiemelte: a probléma az, hogy a támogatás az elmúlt években nem változott, nem követte a minimálbér növekedésének mértékét.

„Ezek az emberek a nyílt munkaerőpiacon túlnyomó többségében nem tudnak értékteremtő munkát végezni, így a speciális nonprofit szervezeteknél maradnak, de azok egyre nehezebben tudnak gazdaságilag életben maradni. Egyre jobban rá vannak utalva arra, hogy csökkentsék a létszámukat. Az érintett szervezetek az állam közreműködését, segítségét kérnék, annak érdekében, hogy az állami feladatban hatékonyan tudjanak részt venni, hiszen a gondoskodás ezekről az emberekről nem egy védett szervezet feladata, hanem az államé” - fejtette ki.

TOVÁBB AZ EREDETI CIKKRE

FORRÁS: INFORADIO.HU