Aki siket, nem vezethet?Hír | 2012.02.18.

Immár egy éve nem kaphatnak jogosítványt a siketek és nagyothallók. Akiknek korábban volt, azoknak sem hosszabbítják meg a járművezetői engedélyét. Vagy mégis?

A jakabszállási Tóth László és élettársa, Marika könnyek között ment be BAON szerkesztőségébe, miután a születése óta siketnéma Lászlót egészségügyileg alkalmatlannak találták járművezetésre.

– Ötven éves volt, amikor megszerezte a jogosítványt, mint a gyerek, úgy sírt, amikor sikeresen levizsgázott, és önállóan autóba ülhetett – meséli Marika. – Balesetmentesen vezetett 23 évig, Budapestet úgy ismeri, mint a tenyerét, útközben soha nem volt gondja a nem hallással.

A férfinak nemrég lejárt a jogosítványa, alkalmasságit kért a háziorvostól. Onnan szakorvoshoz irányították, majd az audiológiára. Megdöbbent, amikor közölték: alkalmatlan a vezetésre, nem lesz jogosítványa.
– Annyi megaláztatás, rosszindulat éri a siketeket, ha nincs velük halló ember. Ez lelkileg a páromat nagyon megviseli, mert egy áldott jó ember – magyarázza az élettárs. – Nagyon zokon vette a vezetéstől való eltiltást. Aki ilyen törvényt hozott, nem tudja, mitől fosztja meg ezeket az embereket.

Az egészségügyi miniszter 2010 tavaszán írta alá a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló rendelet módosítását, mely egy mondatban megfogalmazta a siketek alkalmatlanságát. A rendelet mellékletének 2.1.2. pontja szerint: „Egészségi alkalmatlanságot kell megállapítani süketség esetén.” Nagyothallás esetén pedig az egészségi alkalmasság fül-orr-gégész szakorvosi vélemény ismeretében állapítható meg.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) mindezt ellenezte: felhívta az illetékesek figyelmét a rendelet hallássérültekre vonatkozó méltatlan következményeire; állásfoglalást kért a rendelet félreértésére alapot adó szövegrészeinek pontos értelmezésére; tájékoztatást kért a háziorvosok részére kiadott belső utasításról. Annyit sikerült is elérniük, hogy néhány hónapra felfüggesszék a rendelet hatályba lépését. „Nem szűnik meg a siketek és nagyothallók joga és lehetősége a jogosítvány megszerzéséhez! Felfüggesztették a miniszteri rendeletet!” - örvendeztette meg hír az érintetteket még 2010 nyarán.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: BAON