Aki mozgássérült emberek álmait váltja valóraHír | 2014.12.26.

Brandt Viktornak van a legszebb másodállása a világon: álmokat valósít meg. Leírva nagyon is túlzónak tűnhet, de arra, amit már évek óta fáradhatatlanul, kitartóan, rengeteg humorral és kreativitással csinál, nincs és nem is kell jobb szó. Viktor mozgássérülteknek segít elhinni, hogy az ő vágyaik is legalább annyira megvalósíthatóak, mint egy átlagos járókelőé - legyen szó akár sárkányrepülésről vagy motorozásról -, és hogy ezek valóra váltásában senkit nem akadályozhat az, ha kerekesszékben kénytelen leélni az életét.

Az Álomszállító története jó néhány évvel ezelőttre nyúlik vissza. Viktor életében meghatározó tapasztalat volt nagymamája hosszú küzdelme a szklerózis multiplexszel; kisgyermekként tehetetlenül nézte és bántotta, hogy nem tud rajta segíteni. Érzékenysége vezette később, fiatal felnőttként a Marczibányi téri mozgássérült-otthonba. Eldöntötte: hivatása mellett (1993 óta vezet trolit a fővárosban) szüksége van egy olyan tevékenységre, amellyel tudja kamatoztatni segíteni akarását, humorát, mentalitását és szakképzettségét.

Önkéntes alapon, mikrobusszal vitte úszni, kirándulni, színházba, moziba az intézet lakóit. Eleinte, ahogy ő fogalmaz, csak sodródott az árral, de amikor egy-egy jól sikerült, tartalmas nap után többen is megkérdezték, hogy lesz-e máskor is ilyen, egyre komolyabban elgondolkodott rajta: miért is ne lehetne? Jóleső érzés volt látnia az örömüket, ahogy élménnyel gazdagodtak és – gyakran saját határaikat feszegetve – tudatosult bennük: amiről addig csak álmodoztak, igenis valósággá válhat.

„Olyan egyszerű az egész: csak oda kell vinni és ki kell őket venni a kerekesszékből."

Ha nekünk vannak megvalósítható álmaink, nekik miért ne lennének?” Az egész akkor kapott nagy svungot, amikor elvitt egy csoportnyi mozgássérültet a Jégteraszra korcsolyázni és gumikerekű, műkorcsolyázókkal guruló kerekesszékek özönlötték el a pályát. Egyre többen figyeltek fel rájuk, a médiában is gyakran szerepeltek.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SZERETLEK MAGYARORSZÁG