Aki a hosszabb lábait veszi fel, ha bulizni indul - a művégtag mint divatcikkHír | 2016.08.08.

Sokba kerül és különleges, mégsem luxus a dizájnos művégtag, és segít elfogadtatni a mozgássérültek egyenjogúságát.

A hosszú lábú lányokat irigyelni szokták, de Aimee Mullins mindenkin túltesz: ha alkalomra öltözik, a hosszabb lábait veszi fel. Így az amerikai divatmodell és színésznő 13 centivel magasabb, mint máskor.

A szuperhosszú „Barbie-lábai” mellett van áttetsző, fából faragott és persze természetesnek tűnő darab is a tucatnyi párból álló készletében. Amióta az 1996-os paralimpián műlábakon futott világrekordot 100 és 200 méteren, további protéziseket gyártatott magának. Az egyik első, feltűnést keltő alkotás egy divatbemutatóra készült. Kézzel faragták kőrisfából egy XIV. Lajos korabeli, gazdagon vésett faasztal mintája alapján.

Az efféle divatozás meghökkentheti azokat, akik esetleg elvárnák a mozgássérültektől, hogy betegként viselkedjenek, és úgy is nézzenek ki. De ki is van hátrányos helyzetben? Kinek nincs rendben a teste? – kérdi a most 40 éves Mullins, aki a maga részéről azzal teszi helyre a dolgot, hogy például Pamela Anderson testében több a mesterséges alkatrész, mint az övében, a dús keblű sorozatsztárt mégsem tartják hátrányos helyzetűnek.

Mullins, akinek kisgyermekként, egy veleszületett betegség miatt amputálták mindkét lábszárát, nincs egyedül a dizájnos művégtagjaival. A nagyközönség a 2012-es londoni paralimpia záróünnepségén figyelhetett fel a jelenségre, amikor Viktoria Modesta popénekesnő tükrös-kristályos díszítésű lábbal szerepelt. Neki 20 évesen amputálták a születése óta beteg bal lábát, miután – éppen Mullins példáját látva – ráébredt, hogy van választási lehetősége, és újra meg újra műtétre szoruló saját lába helyett a protézisek mellett döntött.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HVG