Akadálymentes belső piacot, szociális vívmányokkal Hír | 2011.06.23.

Az európai polgárok továbbra sem tudják teljes mértékben kihasználni a belső piac előnyeit, egy sor akadály tornyosul előttük, ha élni akarnak a szabad munkavállalás és letelepedés jogával. Ezek lebontása azonban nem járhat együtt a szociális vívmányok leépítésével - fejtette ki Göncz Kinga szocialista EP-képviselő az Európaiakat szolgáló egységes piacról szóló jelentés szerda délelőtti parlamenti vitájához benyújtott írásos hozzászólásába.

Az egységes piac az Európai Unió fejlődésének legfőbb motorja, amely a versenyképesség növelése mellett keretet teremt a társadalmi befogadás, a munkahelyteremtés számára is - hangsúlyozta hozzászólásában Göncz Kinga. Az egységes piac kiteljesítésére vonatkozó javaslatoknak - legyen szó a kisvállalkozások előtt álló adminisztratív akadályok lebontásáról, vagy az elektronikus kereskedelem ösztönzéséről - a polgárok javát kell szolgálniuk. A stratégia megvalósítása nem vezethet a szociális jogok csorbításához, a jóléti vívmányok leépítéséhez - fogalmazott a képviselő.

Még mindig túl sok akadály áll a munkavállalói, vásárlói, fogyasztói jogok belső határok nélküli érvényesülésének útjában. A szabad mozgásról szóló irányelv végrehajtása sem teljes, pedig a válságból való kilábalás szempontjából különösen fontos, hogy minél többen dolgozzanak, és minél jobban gazdálkodjunk az európai munkaerővel. A belső piac zökkenőmentes működését segíti a korrupció és a szervezett bűnözés elleni közös európai fellépés, a szabadság, a biztonság és a jog térségének a megteremtését célzó Stockholmi Program végrehajtása. Lépéseket kell tennünk, hogy megvalósuljon a szakmai képesítések EU-n belüli elismerése, a nyugdíjjogosultság hordozhatósága, a banki alapszolgáltatásokhoz való hozzáférés. További teendőink vannak a szolgáltatások szabad áramlásának, és a kiküldött munkavállalókat megillető jogok tiszteletben tartásának a biztosítása területén is - áll Göncz Kinga írásbeli hozzászólásában.
Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

Tovább a cikkre

Forrás: ESÉLYKERT.HU