Akadozó akadálymentesítésHír | 2012.12.31.

Míg a mintegy hétezer közintézmény 65-70 százaléka, a közszolgáltatást nyújtó épületeknek - mint a bankok, vendéglátóhelyek vagy fodrászatok - is csak mindössze 30 százaléka lehet akadálymentesített a MEOSZ elnöke szerint.

Erről azonban semmilyen hivatalos adat nincs: bár a kormány nagyszabású felmérést végeztetne, mely terveik szerint jövő év elejére készülne el, de még ki sem írták az erről szóló pályázatot. Hiába a kormányzatokon átívelő elszántság, Magyarországon jelenleg "senkinek halvány fogalma nincs", hogy áll a középületek akadálymentesítésének helyzete: hivatalos adatok ugyanis nincsenek róla. Sokszor pedig ott sem jobb a helyzet, ahol elvégezték az átalakítást: a rászorulók például tízből nyolc esetben nem tudják használni a lépcsők melletti mozgáskorlátozott lifteket. A lesújtó képet némileg árnyalja, hogy a mintegy hétezer közintézmény 65-70 százalékánál már elvégezhették a fizikai mentesítést az elmúlt években: ezek főként állami és önkormányzati épületek, földhivatalok - a munkaügyi központoknál pedig már "teljes egészében". (Hazánk uniós csatlakozása, 2004 előtt még csak 20-25 százalékról lehetett beszélni, ugyanakkor a törvényi határidő az akadálymentesítettség teljes megvalósítására 2010 vége volt.)

Ám bankok, vendéglők, fodrászatok, az úgynevezett közszolgáltatást nyújtó épületek esetében jelentősen rosszabb is az arány - értékelt lapunknak a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöke. Hegedűs Lajos szerint a legoptimistább becslések is legfeljebb 30 százalékosra teszik a szektor "lefedettségét". Mint kiemelte, a házi orvosi rendelőknél "egyenesen tragikus" a helyzet. Ami attól függően javul, hogy az adott intézménynek, egységnek van-e saját programja az ügyben. "Ahol volt elhatározás, és erős volt az önállóság, ott már el is készültek a mentesítések" - mutatott rá Hegedűs. Ezeknél az épületeknél is sürget az idő, ugyanis 2013. december 31-ig kellene átalakítani őket. A kormányzat mindenesetre nagyszabású, országos felmérést készül végezni a lefedettségről. Mint az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatta lapunkat, ez a tervek szerint a jövő év "első felében" készülne el. A helyzetet ugyanakkor nehezíti, hogy miután uniós források felhasználásával valósítanák meg, ezért pályázatot kell kiírni. Ez azonban még nem történt meg.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: NÉPSZAVA ONLINE