Akadozik a fogyatékkal élő gyermekek otthoni kezeléseHír | 2012.03.06.

Emberhiány miatt akadozik a Szatmár Megyei Gyermekvédelmi Hatóság kezdeményezése, melynek célja a fogyatékkal élő gyerekek otthoni kezelése. Egy mobil szakértői csapat felállításához tavaly nyertek támogatást, az önrész pedig abból állt volna, hogy kiutalják az ellátásban résztvevők fizetését, azonban a közszférát érintő állásbefagyasztás miatt nem tudnak külön erre a célra munkaerőt alkalmazni.

Eugenia Mălăescu projektvezető a Krónikának elmondta 70 ezer eurós támogatásban részesültek, melyből vásároltak egy kisbuszt, valamint szükséges eszközöket. A csapat is megalakult, melyben pszichológus, kinetoterapeuta, gyógypedagógus és egy szociális munkás kapott helyet, de a szakértők csak részmunkaidőben tudnak kiszállni: péntekenként végzik a terepmunkát, hivatali teendőik ellátása mellett. Eugenia Mălăescu szerint igen hasznos feladatot láthatna el a mobil csapat, ugyanis a megyében nyilvántartott 1300, fogyatékkal élő gyerek mindegyikének segítségére válhatnának.

 

A hatóság gyermekrehabilitációs intézetét, a Robert-központot több mint két éve anyagi gondok miatt bezárták, és jelenleg mindössze a Caritas működtet hasonló szolgáltatást, de nem képes lefedni a szükségleteket. A programvezető elmondta: a gyerekek fejlődése szempontjából kulcskérdés, hogy mikor jut el hozzájuk a segítség, mert ha egy mozgáskorlátozott 6 éves koráig nem tanul meg járni, később szinte lehetetlen pótolni a rehabilitációt.

„A fő célunk az, hogy a gyerek a családban maradjon, hogy ne adják családi típusú otthonba, hanem tanulja meg a közvetlen környezete kezelni a helyzetet” – fejtegette Mălăescu, aki szerint a szülők sok esetben nem hajlandók elismerni, hogy gondok vannak. A tágabb közösség felkészítésére is hangsúlyt helyeznek, így az iskolában és a különböző hatóságoknál, egyházaknál is megfordulnak, hogy segítsék a fogyatékkal élő gyerek beilleszkedését. 2011-ben a csapat körülbelül 50 gyerekhez jutott el, és azt remélik, hamarosan növelni tudják kapacitásukat, és a programban dolgozók kizárólag csak ezzel foglalkozhatnak majd.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KRÓNIKA.RO