Akadálypálya - Eltörölt rokkantnyugdíjakHír | 2012.03.01.

Kedvezményeik sorát veszítik el egyik napról a másikra azok, akik tavaly még rokkantnyugdíjat kaptak. Foglalkoztatásukra nem sok esély mutatkozik.

"Nem tudom kiváltani a gyógyszereimet, halálra ítéltek" - fakadt ki a HVG-nek a leszázalékolt Schrauf Miklósné, akitől Dunaföldvár jegyzője megvonta a közgyógyellátásra való jogosultságot. Az indoklás szerint a 64 éves hölgy a múlt év végéig rokkantnyugdíjban részesült, az idén azonban már öregségi nyugdíjas lesz, ez után pedig nem jár a kedvezmény. A rokkantnyugdíjazás rendjének megváltoztatásával országszerte 384 ezer sorstársa került hasonló helyzetbe. A döntés súlyát jelzi, hogy az elektromos kerekes székre szorulók tavaly még ingyen megkapták ezt az eszközt, január óta azonban 170 ezer forintot kell fizetniük érte.

A közgyógyellátás elvesztése csupán szövődménye a megváltozott munkaképességű személyek, rokkantnyugdíjasok gyökeresen új státusának. Az erről rendelkező, idén január 1-jétől hatályos törvény felülvizsgálatára minden lehetséges jogorvoslati lehetőséget igénybe vesz a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), amely első menetben az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordul. A beadványhoz, a személyes érintettség alátámasztására, előzetesen több mint ezren csatlakoztak. A radikális változtatás egyszerre sérti a szerzett jogok és az emberi méltósághoz való jog védelméről, illetve a diszkrimináció tilalmáról szóló, az alaptörvényben rögzített passzusokat - állítja Karsai Dániel, a MEOSZ jogi szakértője.

A korábbi rokkantnyugdíjasok többsége balesetben, gyermekkori betegségben vagy munka közben szerzett maradandó egészségkárosodást, és az akkor érvényben lévő törvény alapján élete végéig szóló ellátásra jogosult. Ezzel szemben 190 ezer, tavaly év végéig a III. csoportba tartozó rokkantnyugdíjasnak - akik január 1-jétől már automatikusan úgynevezett rehabilitációs ellátásban részesülnek - március 31-éig önként jelentkeznie kell egy komplex újraminősítő egészségvizsgálatra. Akit ennek során a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal területi kirendeltségein működő, két orvosból, egy szociális és egy foglalkoztatási szakértőből álló bizottság munkára alkalmasnak ítél, az rehabilitációs ellátás címén jobb esetben havi 51 700, rosszabb esetben 25 850 forintot kap majd - miközben 2011-ben az átlagos rokkantnyugdíj 72 ezer forint volt. Az új járandóság mértéke azon is múlik, hogy a páciens miképp és mennyi idő alatt rehabilitálható. Korábbi rokkantnyugdíjának megfelelő összeget csak az kaphat továbbra is, akinek rehabilitációját a bizottság nem javasolja, mert nem lát esélyt a foglalkoztatására.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEOSZ