Akadálymentesített turizmus - elérhető világot mindenkinekHír | 2013.08.16.

Öt pályázó közül Kaposvár nyerte el az Európai Bizottság által 2006-ban útjára indított Eden – Kiváló Európai Desztinációk idei, akadálymentes turizmusról szóló pályázatát. A somogyi megyeszékhely – melynek pályamunkájában a Zselic, Patca, Szenna, Kardosfa is szerepelt – a Bakonnyal és Balatonnal pályázó Veszprémet, az észak-magyarországi gyógyturizmust zászlajára tűző Egert, a Vértest és bük-bükfürdői pályázatot előzte meg, derült ki a témával kapcsolatos szerdai kaposvári konferencián.

– Nem véletlen a város sikere – jelentette ki Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. (MT) belföldi igazgatója –, hiszen Kaposvár olyan úticél, ahol a fogyatékkal élők akár önállóan is turistáskodhatnak.
S hogy nem kis célcsoportról van szó, azt jól illusztrálta Horváth Gergely, az MT vezérigazgató-helyettese, aki állította: az Egyesült Államokban négymillió olyan siket és nagyothalló él, akik rendszeres utaznak az ország határain túlra.

– Óriási lehetőség rejlik a fogyatékkal élők turisztikai kiszolgálásában – magyarázta Horváth Gergely –, azaz nemcsak emocionális, hanem gazdasági okai is vannak, hogy a terület előtérbe került világszerte.
S így hatalmas sanszot kapott Kaposvár is. Melynek polgármestere, Szita Károly előadásában bemutatta a megyeszékhely akadálymentesített területeit, épületeit, s turisztikai attrakcióit, többek között a Virágfürdőt, az átalakított-felújított Rippl-Rónai-villát, de ide tartoznak például a Csiky Gergely Színház hallássérülteknek szóló előadásai is.

– Mindezt azért hoztuk létre, hogy a város mindenki számára elérhető legyen – fogalmazott a polgármester –, ám nemcsak a fogyatékkal élőkre gondoltunk, hanem a kismamákra, kisgyerekesekre, idősekre is.
Utóbbi fontosságáról beszélt Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozott Egyesületek Országos Szövetségének elnöke is, aki szerint a fizikai környezet átalakítása – például a főtér teljesen akadálymentesített átépítése – az épek életét is egyszerűbbé teszi. Emellett infokommunikációs szempontból – mint a hangos közlekedési lámpák – is jóval a hazai átlag előtt jár a város, s szintén unikumnak számít, hogy az önkormányzatnál siketek számára elérhető referens dolgozik, vagy hogy a gyengénlátóknak Braille-térkép áll rendelkezésükre.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SONLINE