Akadálymentesített mozi élményHír | 2015.11.13.

A Hallás Társasága Alapítvány és a Pólus Filmszínház összefogásával a hallássérülteknek újra érdemes lesz moziba járniuk. 

A siketek és a nagyothallók - a hallásukat és lehetőségeiket leszámítva - nem különböznek semmiben éppen halló társaiktól. Éppúgy szeretnek sportolni, olvasni, közösségi életet élni, vagy akár filmet nézni, mint bármelyikünk. Ez utóbbihoz sokat segít a filmfelirat, ami lehetővé teszi számukra, hogy vizuálisan kövessék a film mozzanatait és párbeszédeit, így mozi-élményük közelebb kerülhet az épen hallókéhoz.

Bár Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban ma már azért küzdenek a siket és nagyothalló szervezetek, hogy ne csak a film legyen feliratos, hanem a zenei aláfestésre, illetve főcím-zeneként hallható dalok szövege is, Magyarországon jelenleg közel sem ilyen a helyzet. A mozik többsége az alacsony érdeklődésre hivatkozva nem vetít feliratos filmeket, pedig a szakértők szerint ez a hallássérülteken kívül az idegen nyelvet tanulni, gyakorolni kívánóknak is nagy segítség lenne.

"Tudom, hogy nem csak az én álmom, hogy az új filmeket mindjárt a megjelenésükkor, moziban és felirattal nézhessem. Sokáig egyedül próbáltam megkeresni a módját, hogy ez megvalósuljon, mígnem találkoztam "A Hallás Társasága" Alapítvánnyal, akik a kezdeményezés mögé álltak, elsőként pedig a Pólus Filmszínház vezetése támogatta az elképzelést. Így válik ez az álom most valósággá. November második felétől kezdődnek a vetítések, az érdeklők számától függő gyakorisággal. Az első film, amit "Lenke Mozijában", a magyarországi bemutató napján, kifejezetten siketek és nagyothallók részére, felirattal fognak vetíteni, az Éhezők Viadala című film legújabb epizódja lesz, november 19.-én, délután 7 órától.

A moziban a vetítést megelőzően rövid megnyitóval ünnepeljük meg a rég várt eseményt, amelynek során jelnyelvi tolmács fog segíteni nekünk minden jelenlévőhöz eljuttatni az üzenetet" - mondta Léh Adrienn Lenke "A Hallás Társasága" Alapítvány projektvezetője, az ötlet gazdája, aki maga is hallásmaradvánnyal él.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái szerint a hallássérültek száma folyamatosan emelkedik, ami öregedő társadalmunknak, a különböző technikai eszközök (például fülhallgatók) használatának és a magas zajártalomnak is köszönhető. Már 15 évvel ezelőtti népszámlálási adatok alapján is Magyarország lakosságának 10 százaléka valamilyen mértékű hallásproblémával küzd. 

"Fontos küldetés és egyben izgalmas kihívás számunkra, hogy segítsük az egyre nagyobb számban élő csökkent hallóképességűek társadalmi integrációját. Ehhez a kultúra ezen ágának az elérhetővé tétele is szervesen hozzátartozik, ezért nem is volt kérdéses hogy segíteni fogunk Lenkének a projekt megvalósításában. Reméljük, hogy a kezdeményezés vissza tudja vezetni a siket és nagyothalló embereket a mozi világába, ezáltal is csökkentve a távolságot az ő, illetve az épen hallók lehetőségei között" - hangsúlyozta Tóth Attila, az Alapítvány kurátora.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MÉDIAINFO