Akadálymentesítenék a közszféra honlapjaitHír | 2013.10.22.

A közszektorbeli szervezetek webhelyeinek akadálymentesítéséről szavaztak vasárnap az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságában. Bagó Zoltán néppárti képviselő szerint az irányelv jó kezdeményezés az akadálymentesítés terén, azonban a későbbiekben ki kell majd terjeszteni hatályát, hogy minden egyes közszektorbeli szervezet webhelye akadálymentessé váljon.

'Fontosnak tartom, hogy a tagállamok a közszféra internetes oldalainak tartalmát akadálymentessé tegyék, biztosítva a hozzáférést az alapvető szolgáltatásokhoz. Egyes honlap-típusok akadálymentesítése ugyanis elengedhetetlen a polgárok gazdasági és társadalmi szerepvállalásához, és hogy az uniós polgárok élhessenek jogaikkal!' - mondta el Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő azt követően, hogy közszektorbeli szervezetek webhelyeinek akadálymentesítéséről.

Bagó Zoltán vélemény-tervezetéről szavaztak vasárnap a Kulturális és Oktatási Bizottságban. A vélemény a közszféra honlapjainak akadálymentesítéséről szóló irányelv módosításával áll kapcsolatban. Az irányelv az állami szervezetek webhelyeinek akadálymentesítését célozza és előírja, hogy azoknak valamennyi felhasználó számára hozzáférhetővé kell válnia. A Bizottság javaslata szabványosított uniós hozzáférhetőségi követelményeket vezetne be 2015 végétől 12 típusú honlapra.

'A Bizottság eredeti tervezete a közszektorbeli szervezeteknek csak egy bizonyos körére vonatkozott, melyet azzal magyaráztak, hogy ezek akadálymentesítése továbbgyűrűző hatást gyakorol a többi honlap hozzáférhetősége kérdésében. Én azonban kiegészítést tettem a honlapok körében, többek között kulturális és oktatási területen, azaz hogy azok a honlapok is hozzáférhetőek legyenek, melyeknek kulturális és közoktatási tartalmuk van. Különösen fontos ez annak a fényében, hogy az Unió népessége folyamatosan öregszik. Elöregedő társadalmunk miatt tehát nemcsak a fogyatékossággal élő, hanem az idős személyek miatt is egyre nagyobb jelentőségű a hozzáférhetőség kérdése' - tette hozzá.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ