Akadálymentes paradicsomHír | 2012.08.15.

Mar y Sol. Egy hotel a Kanári szigetek legszebb és legnagyobb szigetén, Tenerifén, a legfelkapottabb üdülőhelyek egyikén, Los Cristianosban. Számunkra álomutazás, a német turistáknak - az otthoni költségekhez viszonyítva - spórolós vakáció. Örökös tavasz (20-25 fok egész évben), szertelenül ömlő bugenvilla virágok, banánfák, pálmák és fekete vulkáni homokkal borított selymes tengerpartok, csodás természetvédelmi területek, állat és növényparkok, s mindezek fölött a 3700 méter magas Teide, olykor havas hegycsúccsal, holdbéli fagyott lávaömlésekkel. Angol és német középosztálybeli nyugdíjasok ezrével veszik itt az egy-két szobás apartmanokat, hogy nyugdíjas éveiket ebben az idilli környezetben éljék le.

Mar y Sol. Magyarul: Tenger és Nap. Ezt kereste sclerosis multiplexes feleségének Fischer úr, aki az ideális környezetet az akkor még csendes halászfaluként létező Los Cristianosban találta meg 1975-ben. Eleinte nyaralni jártak ide, de egyre inkább látták a klíma csodálatos hatását, így a német energiaiparban menedzserként dolgozó férfi visszavonult és egy üdülő-szálloda kialakításába fogott. A cél az volt, hogy olyan hotelt alapítson, amely a mozgáskorlátozottaknak tökéletesen alkalmas.

Első felesége halála után tovább folytatta a fejlesztést, ideköltözött, újranősült, s mára Európa talán egyetlen, minden elemében mozgáskorlátozottaknak kitalált szállodáját tudhatja magáénak.

A Mar y Sol minden szobája akadálymentes, úszómedencéinél beemelők és magasított napozóágyak, éttermében különböző magasságú asztalok, kertjében szilárd ülőbútorok találhatók. Van itt gyógykezelő részleg, akadálymentes busz, bérelhető szkúter és elektromos kerekesszék a nyolc kilométeres akadálymentes tengerpartot "gyalog" bejárni kívánóknak, 24 órás ápoló szolgálat az egyedül érkező önmagukat ellátni nem tudó sérülteknek, gyógytornász és segédeszköz kölcsönző, egyszóval minden, ami egy sérült ember gondtalan nyaralásához szükséges.

És ami ennél is fontosabb, van itt kiképzett, borravalót nem leső személyzet, aki hihetetlen szakértelemmel szolgálja ki a vendégeket. Az önkiszolgáló étteremben a pincérek az italokat szolgálják fel és elviszik a piszkos edényt. De ha a vendég nem tudja asztalához vinni az ételt, kérés nélkül is odalépnek hozzá, felajánlva a segítséget. És ha a vendég kezeivel is gond van, megkérdezik, felvágják-e az ételt. A medencénél az úszómester kezeli a beemelőt, de ha kell, tökéletes szakszerűséggel át is emeli a kerekesszékből az úszkálni vágyót. A négy nyelven beszélő recepciósok nemcsak a kulcsot adják át, de azt is meg tudják mondani, melyik kiránduló hajó akadálymentes. S még ennél is több szakmai ismerettel rendelkeznek, mert amikor az egyik hajót mutatják, hozzáteszik: "Ezt nem nagyon ajánljuk, mert akadálymentes, de túl kicsi, a hullámokon nagyon imbolyog, nem érzi majd rajta biztonságban magát."

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEOSZ