Akadálymentes múzeum, akadálymentes látogatás a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai KözpontbanHír | Esemény | 2014.07.03.

Akadálymentes múzeum Veszprémben akadálymentes látogatása a mozgásukban korlátozottak számára. Az írók és újságírók védőszentjéről, Szalézi Szent Ferencről elnevezett Szaléziánum a veszprémi várban, a Szentháromság téren, a felújított Bíró-Giczey házban számos érdekességgel várja látogatóit. Mozgáskorlátozott vendégeink kényelmét szolgálják a akadálymentesített kiállítóterek, a lift és a mosdó.

A veszprémiek egykor Madaras háznak is nevezték a Bíró-Giczey házat, mivel barokk termeinek szekkóin csodálatos madarak láthatók. Egykori nevét építtetőiről, Padányi Biró Márton kanonokról, későbbi veszprémi püspökről és Giczey István kanonokról kapta. A 2011-ben Európai Úniós pályázat útján megújult és megnyitott központ célja, hogy tájékoztatást nyújtson a környék egyházi vonatkozású látványosságairól, mindeközben felfedezésre csábítsa azokat, akik a házat önmagában is szeretnék megismerni.

A Szaléziánum kínálata:

• A 18. századi házat bebarangolva a látogató megismerkedhet a ház egykori lakóinak minden napjaival. Itt lakott például a híres Padányi Biró Márton püspök, aki a művészetek kiemelkedő mecénása volt.
• Az emeleten megtekinthetők a pazar barokk falfestményekkel rendelkező termek, a díszterem puttós mennyezetében majdnem teljes épségében fennmaradt a barokk freskó. A kor hangulatát a korabeli műtárgyak és a kiállításon hallható zeneművek elevenítik meg. Az interaktív „Képtálaló asztal” segítségével a vendég végigkövetheti a restaurátorok szorgalmas munkáját és a barokk termek varázslatos átalakulását.
• A vetítőteremben virtuális utazásra hív: a látogató megtekintheti Veszprém és a Főegyházmegye legérdekesebb látnivalóit dr. Márfi Gyula veszprémi érsek ajánlásával, és betekintést nyerhet a Katolikus Egyház mindennapjaiba megismerkedve a liturgikus tárgyak használatával.
• A gyógynövények és gyógyhatásaik felfedezésre várnak az üvegpadlós füvesszobában és a gyógynövénykertben.
• A tetőtérben kialakított liturgikus kiállítótér betekintést ad a liturgia tereibe, hangjaiba és tárgyaiba. A liturgikus időkerék segítségével az egyházi év eseményeit lehet végigkövetni.
• Sümegi Elemér hegedűkészítő mester munkáját lehet megtekinteni a hegedűkészítő látványműhelyben.
• A tea- és kávéházban megkóstolhatók a „Halimbai esperes”, Szalai Mikós teái, aki a 20. században az ország gyógyfüvekkel gyógyító papja volt.
• A ház könyv-, ajándék és kegytárgyboltjában veszprémi szuvenírek, valamint egyházi és turisztikai irodalom egyaránt megtalálható.

Szakvezetés: A ház megtekintése során a magyar nyelvű tárlatvezetésen kívül a külföldiek számára német és angol nyelvű tárlatvezetést biztosít a ház.

Mozgáskorlátozott vendégek számára minden kiállítóterünk látogatható, kivételt képez a kert, az ostyasütő- és gyertyamártó műhely. (pinceszint)

Nyitva tartás:
június 1. - augusztus 31.: minden nap 9-18 óráig
szeptember 1. - május 31.: hétfő kivételével minden nap 10-17 óráig

Tovább a részletekre

Forrá: PROGRAMTURIZMUS