Agysejtek adnak betekintést a Down-SzindrómábaTanulmány | 2013.06.01.

Laboratóriumban növesztett agysejteken vizsgálták a Down-szindróma kialakulásának okát. A betegséget okozó hibás gén az értelmi fogyatékosság mellett számtalan fizikai jelet is produkál. A vizsgálat megállapította, hogy a betegek agysejtjei közötti kommunikáció jóval lassabb, mint egészséges társaiknál - írja a BBC.

Jelen tanulmányt Anita Bhattacharyya, a Wisconsin-Madison Egyetem neurológusa vezetésével készítették. A kísérleti vizsgálat során két Down-szindrómás páciens bőrsejtjéből laboratóriumban őssejt segítségével növesztettek agysejtet. Ez az egyik módja ugyanis annak, hogy megnézzék mi történik a betegek agysejtjeivel fejlődés közben, ami a Down-szindrómát okozza.

Az egyik jelentős eredmény az volt, hogy csökkent a kapcsolat az idegsejtek között. 'Kevesebben és lassabban közlekednek' - mondta Anita Bhattacharyya. Az agysejtek szinapszisokon keresztül kommunikálnak egymással. A szinapszisok számát és aktivitását tekintve a Down-szindrómásoknál ez 60 százalékkal kisebb, mint az egészséges embereknél.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ORIENTPRESS