Agydaganatos anyuka és rokkant nagymama neveli a két lánytHír | 2016.12.11.

Egy szobában neveli két lányát Kovács Apollónia. Az édesanya agydaganattal küzd, de mint mondja, gyengélkedni nincs ideje a mindennapok teendői mellett. Beteg édesanyja él még velük - 130 ezer forint jut négyükre. 

A 10 éves Napsugár és a 12 éves Vivien büszkén mutatták saját készítésű adventi koszorúikat, amikor megérkeztünk hozzájuk. – Ez feltétlenül legyen rajta a képen – kérték. Egy-egy szalmakoszorút díszítettek fel: betekerték papírszalaggal, tortagyertyát, illetve otthon talált egyéb gyertyákat tűzdeltek bele, majd apró, csillogó díszeket ragasztottak rá. – Ez egy ruháról esett le, ez meg egy papucsról – mutatta a kisebbik lány büszkén. A koszorú minden dísze újrahasznosított darab volt.

A lányok édesanyjukkal egy szobában élnek egy üllési tanyaépületben. A mamáé a ház, ők azóta laknak vele, amióta anyukájuk elvált apukájuktól. A férfi nem tartja velük a kapcsolatot, a lányok csak régi fényképekről ismerik. A mama azonban nem csak így segíti őket: 60 ezer forintos rokkantnyugdíját is időnként meg kell osztania velük, hogy boldogulni tudjanak.

– Aktív korúak ellátását és családi pótlékot kapok, összesen 70 ezer forint a bevételem – mesélte Kovács Apollónia. Az asszony nem tud elmenni dolgozni, ugyanis súlyos beteg. – Három éve agydaganatot találtak az orvosok. Szerencsére eltávolították, a sugárkezelések után pedig úgy tűnt, minden rendben. Februárban azonban újra megbetegedtem, ezúttal pedig nem tudták a teljes tumort kivenni. Gyógyszereket szedek, havonta öt napon keresztül pedig kemoterápiás kapszulát is kell szednem.

Apollónia elmondta, egy hét mindig rosszullétekkel telik a kapszula után. – Ilyenkor legszívesebben ágyban feküdnék, de a ház körüli munkákat meg kell csinálni.

A család a számlákat is nehezen fizeti, idén ráadásul a csatornázásra is sokat kellett költeniük, melyet a faluban mindenhol megcsináltak. Mosógépük elromlott, azt sem tudja pótolni, és a tűzifa sem lesz elég a télre. Vannak azonban ezeknél is égetőbb kiadások.


TOVÁBB A TELJES  CIKKRE

FORRÁS: DELMAGYAR.HU