Adományvonal november és december hónapbanHír | 2012.11.23.

2012. november és december hónapban a több mint 90 éves, 22 tagegyesületet tömörítő Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének célkitűzéseit támogatják azok, akik a 1788-as vagy a 13688-as hello holnap! Adományvonalat hívják vagy sms-t küldenek. Adományvonalat már több mint tíz sikeresen működtető Magyar Telekom fontosnak tartja, hogy támogatásával segítse az esélyegyenlőség megteremtését.

A látás érzékének sérülése vagy teljes hiánya számunkra elképzelhetetlen módon megnehezíti a mindennapokban való boldogulást. Könyvet, újságot olvasni, barátokkal találkozni, iskolába járni, vásárolni – mind rendkívüli akaraterőt, összpontosítást és sok segítséget igényelhet. A vak és látássérült emberek életét könnyíti meg immár több mint 90 éve a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ). Tevékenységük több mint 50 000 vak embernek ad lehetőséget arra, hogy az esélyegyenlőség jegyében élhesse hétköznapjait, információhoz jusson, tanulhasson és dolgozni tudjon.

Szolgáltatásaikról általában elmondható, hogy az országban egyedülállóak, a tagságnak ingyen, vagy névleges összegért igénybe vehetők. A vak, aliglátó és gyengénlátó embereket több módon is segítik: az országban egyedülálló Hangos-könyvtárukban például irodalmi alkotások állnak az olvasók rendelkezésére. E könyvtár ma már nem csak a látássérülteket, hanem a dislexiásokat is segíti. Braille-könyvtáruk szintén páratlan Magyarországon. A halmozottan fogyatékos siket-vakok számára, ez a könyvtár a szinte egyetlen használható irodalmi forrás. Az egyesület Braille-nyomdája kiadványokat, újságokat, tankönyveket állít elő, ami költségvetésüket jelentősen megterheli. Segédeszköz-boltjuk speciális eszközöket forgalmaz, amelyek a vak emberek önálló életvitelét teszik könnyebbé. Az itt kapható közel 500 féle - látássérültek számára nélkülözhetetlen - termékből az állam kizárólag a fehérbotot támogatja segédeszközként. Magyarországon a szövetség képzi ki a legtöbb vakvezető kutyát, amiért az igénylő csak jelképes összeget fizet, de egy kutya kiképzésének költsége 1,8 millió Ft. Tevékenységükről részletesen a www.mvgyosz.hu oldalon számolnak be.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: TELEKOM