Adókedvezmény súlyosan fogyatékosoknak: fontos információkHír | 2014.01.17.

A személyi jövedelemadóról, illetve a személyi kedvezményekről rendelkező törvény szerint az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg illeti meg a súlyosan fogyatékos magánszemélyeket, a cukorbetegek is ebbe a kategóriába tartoznak.

A kedvezmény igénybevételéhez igazolásra van szükség, amely a kezelőorvostól vagy a háziorvostól kérhető el.

Minden egyes hónapra, amikor legalább egy napig fennáll a súlyos fogyatékosság, és ez igazolható, az adott adóévben érvényes minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg igényelhető vissza. A minimálbér 2013-ban 98 000 forint volt, idén 101 500 forint. Amennyiben az egész adóévre igazolható a súlyos fogyatékosság, minden hónapra visszaigényelhető a kedvezmény az SZJA-bevallásban. A NAV az igazolás meglétét ellenőrzi.

Ki számít súlyosan fogyatékosnak?

Az erről szóló kormányrendeletben (335/2009. (XII. 29.)) vannak a felsorolások. Sok esetben a betegség által okozott fogyatékosság mértéke dönti el, jár-e a kedvezmény.

A rokkantsági járadékban részesülők, illetve az 1-es típusú diabéteszben szenvedők is kérhetnek adókedvezményt, valamint a 2-es típusú cukorbetegség szövődményes formái is ebbe a kategóriába tartoznak.

Hallássérülésnél

Akinek a hallásküszöb értéke a beszédfrekvenciákon mindkét fülön 60 decibel felett van. Ebbe a kategóriába tartozik a siket, akinek a hallásküszöb értéke mindkét fülön 80 decibel feletti, valamint a nagyothalló, akinél ez az érték 60-80 decibel közé esik.

Látássérülésnél

Akinek a látóélessége megfelelő korrekcióval mindkét szemén legfeljebb 5/70, vagy az egyik szemén legfeljebb 5/50, a másik szemén három méterről "olvassa" az ujjakat, vagy az egyik szemén legfeljebb 5/40, a másik szemén pedig nincs fényérzékelés, illetve akinek közeli látásélessége rövidlátás esetén Csapody V., vagy annál rosszabb. Akinek látótere mindkét oldalon körkörösen húsz foknál szűkebb, szintén beletartozik az adott kategóriába.

A szürkehályog műtét kérdésében a megyei, fővárosi vezető szemész szakorvos állásfoglalása az irányadó. Az adókedvezményre az a személy jogosult, akinek műtéti gyógyítását a szakorvos nem tartja indokoltnak, mivel a műtéti beavatkozástól állapotjavulás nem várható.

Mozgássérülésnél

Azok, akik kerekesszéket, személyemelőt, kádbaemelőt, illetve művégtagot, járógépet, esetleg két mankót vagy botot, vagy gördülő járókát, járókeretet használnak szükségszerűen, szintén adókedvezményre jogosultak, valamint azok is, akik önerőből nem tudják igénybe venni a tömegközlekedési eszközt, mert nehézséget okoz számukra például a megállóhely megközelítése, a járműre történő fel- és leszállás, illetve nem képesek tartós állásra, fogódzkodásra.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: REHABPORTAL