ADHD-s is építhet karriertHír | 2014.06.03.

A figyelemhiányos hiperaktivitás gyerekkorban kezdődik, de nem tűnik el nyomtalanul a felnőtt évekre sem. Az iskolarendszer és a munkahelyek többsége súlyos csalódásokat tartogat ezeknek az embereknek, de a nagy karrier így sem elérhetetlen álom a számukra.

A figyelemhiányos hiperaktivitás (ADHD - attention deficit hyperactivity disorder) a közhiedelemmel ellentétben nem tűnik el teljes mértékben a felnőttkorra. Az ADHD-sokra jellemző viselkedésminták a munkahelyi érvényesülést is hátráltatják, amennyiben nem tudja jól kezelni a tüneteket az ezzel élő ember, derült ki Bölcskei Mónika ADHD coach, tréner és facilitátor múlt csütörtöki előadásából, amelyet az ICF és a HSZOSZ közös konferenciáján tartott.

A magát szintén ADHD-sként bemutató előadó szerint Magyarországon még kínosnak számít felvállalni a hiperaktivitást, holott a világban számos ismert ember profitált már a másságából. Híres ADHD-sként említette J.F. Kennedyt, Steve Jobst, Bill Gatest, Jim Carreyt és Jack Nicholsont is. Vagyis a sikerről nem kell lemondania annak sem, aki már gyerekkora óta ADHD-val küzd.

Az ADHD-sok egyszerre hiperaktívok és képtelenek a koncentrált figyelemre. Gondolataik elkalandoznak, felszínesnek tűnnek, de ez nem feltétlenül igaz, inkább csak más gondolkodási mintákat járnak be, mint a többség – “másként vannak huzalozva”. Kicsit szakszerűbben mondva sajátosan működik az agyuk prefrontális kérge, amely a tervezés, szervezés, gátlás, motoros kivitelezés és motiváció zavarát okozza – hangzott el az előadáson.

Az ADHD tehát nem fogyaték, a viselkedési problémák pedig javíthatóak, fejleszthetőek. Az impulzivitás, figyelemzavar általában már gyermekkorban feltűnik. Hazánkban 4-7 ezer diagnosztizált ADHD-s gyerek van, köztük több a fiú, mint a lány. A felnőttek vizsgálata csak néhány éve kezdődött meg.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HR PORTAL