ABSZOLÚT GYŐZTESEKHír | 2016.01.19.

A LEGJOBB FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ SPORTOLÓKAT IS DÍJAZTÁK AZ M4 SPORT - AZ ÉV SPORTÓLJA GÁLÁN.

- A nemzetközi eredményeket elért sportolók világsztárok. Büszkeségre ad okot, hogy idén a Magyar Sportújságírók Szövetsége a jelölésnél a fogyatékkal élő sportolók kategóriáit is egy szintre emelte az ép sportolói kategóriákkal – mondta Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, a gála kreatív producere. Hozzátette, a fogyatékkal élő sportolók, edzők jelöltlistáját a négy legnagyobb hazai szövetség, a Magyar Hallássérültek Sportszövetsége, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Magyar Paralimpiai Bizottság közösen állította össze – mondta még a Gála előtt Szabó László, a rendezvény sajtótájékoztatóján.

Az újságírók idén is szavaztak a legjobb fogyatékkal élő sportolókra és az őket felkészítő szakemberekre is. 2015 végén közösen állított össze kategóriánként egy-egy tízes listát a fent említett négy legnagyobb, fogyatékos sportolókkal foglalkozó sportszervezet. A sportolói listákat, a négy sportszövetség, a sportújságíró szervezet figyelmébe ajánlotta, amely változtatás nélkül elfogadta a javasoltak névsorát.

Január 14-én a Nemzeti Színházban került sor Az Év sportolja Gálára, amelyre a kategóriák első három helyezettje kapott meghívást. A díjátadók között volt a kétszeres paralimpiai bajnok, Pásztory Dóra is.

A fogyatékossággal élő sportolók kategóriájában a következő eredmények születtek.

Az év edzője

Az év edzője Galambos Zsolt lett, aki a speciális olimpiai férfi kosárlabda-válogatott trénere. Tanítványaival 2015-ben a Speciális Olimpia Nyári Világjátékain Los Angelesben aranyérmet szerzett. A világjátékok után, amikor kérdeztem, Galambos Zsolt a következőket mondta - Ez már a hatodik Speciális Olimpia volt, amelyen edzőként részt vehettem, és mind közül eddig ez volt a legemlékezetesebb. Nem is tudnék csak egyetlen pillanatot kiemelni. A szervezés szempontjából nem ez volt a legjobb világjáték, de hangulatát tekintve mindenképpen a legjobb volt. Talán Amerika és Hollywood varázsa miatt is. De nagyon boldog vagyok, hogy a csapattal, (beleértve edzőkollegámat, Barabás Krisztiánt is), így együtt sok felejthetetlen pillanat részese lehettünk.

Az év csapata

A csapatok kategóriájában speciális olimpikonok férfi kosárlabda–válogatottja lett legjobb a választáson, a csapat aranyérmet szerzett a tavalyi világjátékokon.

Az év női sportolója

Gyurkó Alexandrát választották hölgyek között a legjobbnak, aki a 2015-ben megrendezett szervátültetett sportolók legrangosabb eseményén, a XX. Szervátültetettek Világjátékán összesen öt(!) érmet szerezett úszásban, és ebből kétszer a dobogó legmagasabb fokára álhatott fel. A sportolónő a meghatottságtól a könnyeivel küszködve vette át a díjat.

Az év férfi sportolója

A férfiak között is egy szervátültetett sportolót választottak a sportújságírók. Gelencsér Róbert atléta lett a legjobb. Az atléta több érmet szerzett a tavalyi szervátültetettek világjátékán, és a verseny legjobbjának is őt választották meg.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: SPORT MINDIG