A Tordasi Szivárvány Együttes zenei kísérlete: gyerekműsorral érzékenyítenekHír | 2012.05.02.

Az értelmileg akadályozott emberekből és felkészítőikből álló Tordasi Szivárvány Együttes felnőtteknek szóló előadásai után, idén Szivárványos Mesetár címmel Ercsin és Bicskén bemutatta első gyermekelőadását. Produkciójukkal a fiatalabb korosztály figyelmét szeretnék felhívni a fogyatékossággal élő embertársaikra.

Szivárványos Mesetár című műsorukat eddig két településen, Ercsin és Bicskén mutatták be, mindkettőt pozitívan fogadta a közönség. Sőt. Ercsin akkora sikert arattak, hogy új meghívást is kaptak. „A gyerekek partnerek a gyerekműsor alatt, szívesen vesznek részt a játékokban, kommunikációban. Véleményem szerint az öltözetünk, jelmezünk, kommunikációnk, hatással van a gyerekek képzeletére. Könnyebben beleképzelik magukat a mesevilágba, így könnyebb őket  aktivizálni is" - mondta el a Közelképnek Provoda József, a zenekar vezetője.

A Tordasi Szivárvány Együttes 1999-ban alakult Provoda József ötlete alapján a tordasi Értelmi Fogyatékosok Otthonában. Több mint egy évtizedes pályafutásuk során mindig igyekeztek magas színvonalú előadásokkal meglepni közönségüket, akik törzsvendégekké váltak az évek során. „Vannak az utcafesztiválon visszatérő vendégeink, akik évek óta úgy alakítják szabadságukat, hogy ott legyenek, amikor zenélünk" – tudtuk meg Provoda Józseftől. A tordasiak az utcafesztiválok mellett részt vettek már több magyar speciális rendezvényen, valamint képviselték hazánkat Portugáliában, Franciaországban, Németországban és Hollandiában. Az együttes nem titkolt célja, hogy a hallgatóságukat közelebb hozzák a fogyatékossággal élő embertársaikhoz.

A változó létszámmal, több-kevesebb taggal működő zenekar mindenféle zenei előképzettség nélkül, színek felhasználásával és zenei hallásra hagyatkozva készül fel az egyes fellépésekre. Műsoraikat az évek tapasztalatai és a felmerülő igények alapján állítják össze. „A közönség összetétele alapján választjuk ki a műsorunkat, előzetes megbeszélés szerint" – tette hozzá Provoda. Fellépéseiket ismeretség által szerzik, viszont egy-egy sikeres koncertet követően új meghívásokat is kapnak. „Több városban, faluban voltak már fellépéseink, hosszú lenne felsorolni: pl. Martonvásár, Ercsi, Bicske, Zsira, Debrecen, Pécs, Hévíz, Gyöngyös."

A tordasiak jövőbeni tervei között szerepel egy erdélyi fellépés, valamint szeretnének gyermekműsorukkal még több koncertet adni.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG