A támogató szolgálatok még reménykednek a költségvetési tervezet kiigazításábanHír | 2011.11.04.

A 2012. évi költségvetési tervezet - négy másik szolgáltatással együtt - több mint két milliárd forinttal kevesebb támogatásban részesítené a támogató szolgálatokat a tavalyihoz képest. Akár ezer szakember veszítheti el munkáját, és több mint tízezer rászoruló személy, vagy család eshet el a mindennapi életüket könnyítő támogatástól. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium a Közelkép kérdésére úgy nyilatkozott, hogy a minisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy a rászorultakkal foglalkozó szervezetek működőképességét biztosítsák.

„A 2012. évi költségvetési törvény vitája még nem zárult le. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy a rászorultakkal foglalkozó szervezetek működőképességét biztosítsa" - tájékoztatta a Közelkép Hírügynökséget a minisztérium. A támogatás drasztikus csökkentésének okáról, és arról, hogy hogyan osztanák fel a törvénytervezetben meghatározott összeget a szolgáltatások között, nem kaptunk konkrét választ.

Helmeczi Erika, a Motiváció Mozgássérülteket Segítő Alapítvány kuratóriumi tagja szerint ez a nagymértékű forráselvonás komoly érvágást jelent a támogató szolgálatot működtetők számára. „Mivel a támogató szolgálat nem kötelező alapellátási forma, erről fognak a leghamarabb lemondani azoknak a 'javára', amelyeket a szociális törvény kötelező szolgáltatásként jelöl meg" - mutatott rá a Személyi Segítő Szolgálat és Szállítószolgálat vezetőjeként, és egyúttal hangsúlyozta, hogy a szolgálatok számos tevékenységi eleme más szolgáltatói rendszerek által egyáltalán nem pótolható.

A támogató szolgáltatások 2009-ben 22000 személynek biztosítottak ellátást, de a tapasztalatok alapján ezek az igények az elmúlt években tovább nőttek. Az elvonással így akár tízezernél is több szociálisan rászoruló, fogyatékossággal élő ember veszítheti el az önálló életvitelhez szükséges támogatást. „Említhetném azokat az idős mozgáskorlátozott személyeket, akik a szolgálat segítsége nélkül a saját lakásukat sem lesznek képesek elhagyni, nélkülünk még orvoshoz sem jutnak el. Rendkívül sok olyan értelmi sérült és autista gyermek veszi igénybe a szolgáltatást, akinek az iskolába és/vagy fejlesztésre járását a szállító szolgálat biztosítja minden egyes nap, mivel a szülő munkavégzése, vagy a család szociális helyzete nem teszi lehetővé, hogy autóval hordják őket. Vannak olyan gyerekek, akiket 50 kilométernél is messzebb kell szállítani, mert nincs közelebb olyan intézmény, amely befogadhatná őket. Végül megemlíthetem azokat a fogyatékos személyeket, akik nagy nehézségek árán végül sikeresen elhelyezkedtek a munka világában, de a támogató szolgálat segítsége nélkül nem tudnának dolgozni járni" - foglalja össze a várható következményeket Meleg.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG