A szülők oktatása is segíthet az autista gyerekekenTanulmány | 2012.03.07.

Az autista gyerekekkel gyakran nehéz dűlőre jutni, azonban egy új tanulmány szerint a szülők megtanulhatják, miként kezeljék jobban az agressziót és a dührohamokat. Ez pedig segíthet a gyerekek mindennapjaiban is.

A tanulmány 124 olyan, 4 és 13 év közötti, komoly viselkedési gondokkal élő autista gyereket vizsgált meg, akik napi dührohamokkal, agresszióval küzdöttek vagy önveszélyes voltak. A gyerekeknek olyan gyógyszert adtak, amely antipszichotikus hatóanyagú, és a súlyos viselkedési problémáktól szenvedő autista gyerekek kezelésére szolgál.

A kicsik fele szüleikkel együtt egy 6 hónapos 'kiképzésen' vettek részt. A szülőket megkérték, mondják el, mi a legnehezebb, legzavaróbb viselkedés, és mi válthatja ezt ki, miért csinálják a gyerekek. Ezt követően ezek elkerülése és a gyerekek jobb reakcióinak elérése végett tanácsadók segítségével stratégiát dolgoztak ki.

Azok a szülők, akik alávetették magukat az oktatásnak, gyerekeik részéről csökkenő viselkedésbeli problémákról számoltak be, nem úgy, mint azok, akik gyerekei csak a gyógyszeres kezelést kapták - mondják a kutatók. A kísérlet végére az oktatáson részt vevők körében a gyógyszer átlagos dózisa alacsonyabb volt.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ORIENTPRESS