A súlyos fogyatékossággal élők Európa legmagasabb áfáját fizetik ki a művégtagjaik utánHír | 2012.06.12.

A súlyos fogyatékossággal élők Európa legmagasabb, 27 százalékos áfáját fizetik ki a művégtagjaik után. A Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) javaslata szerint a segédeszközöknek kedvezményes áfa-kulcs alá kellene tartozniuk. A 98 százalékos támogatású eszközök általános forgalmi adójának csökkentése most mégsem szerepel az áfa-törvény módosításai között.

A Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) közleményében csalódottságának ad hangot, mert a kormány – az előzetes egyeztetések ellenére - nem támogatja a gyógyászati segédeszközök általános forgalmi adójának csökkentését, miközben ezt a kedvezményt még a nyári, nagy zenei fesztiválok látogatói is meg fogják kapni az áfa-törvény módosítása szerint.

Az idei, 43,3 milliárd forintra csökkentett gyógyászati segédeszköz-támogatás előirányzat tarthatóságáról a kormány az év elején tárgyalásokat kezdeményezett a gyógyászati segédeszköz-gyártó és -forgalmazó szövetségekkel, köztük a Forgalmazók az Egészségért Szövetséggel. A FESZ több más intézkedés mellett azt javasolta, hogy a támogatott gyógyászati segédeszközök tartozzanak kedvezményes áfa-kulcs alá, mert így a csökkentett előirányzatból is finanszírozni lehetne a segédeszköz igényeket, és nem kéne csökkenteni a támogatások mértékét sem. A javaslatot a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége is támogatja. Az áfa-csökkentés mindemellett enyhítene az amúgy is nehéz helyzetben lévő krónikus betegek és súlyos fogyatékossággal élők terhein, és segítene talpon maradni a hazai segédeszközgyártásban és -forgalmazásban érintett több mint ezer kis- és középvállalkozásnak is.

A teljes hiányt ugyan nem fedezné, de egy lehetséges lépés lehetne a 98 százalékos támogatású gyógyászati segédeszközök áfájának 5 százalékra csökkentése. A FESZ számításai szerint ebben az esetben 1,5 milliárd forint megtakarítás keletkezne a gyógyászati segédeszköz-kasszában, miközben az államnak csupán néhány tízmillió forintnyi bevételről kellene lemondania a betegek térítési díjának csökkenése révén. Ebbe a körbe tartoznak a végtagprotézisek, a súlyos mozgássérültek egyedi gyártású ortézisei, a gyermek-inzulinpumpák és -hallókészülékek, a sztóma ellátás eszközei, a különböző szondák és katéterek, és a fehér támbotok is. Bár az egyeztetéseken úgy tűnt, hogy a 98 százalékos támogatású eszközök általános forgalmi adójának csökkentését a kormány is támogatja, az áfa-törvény módosításai között ez most mégsem szerepel.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG