A START dolgozóit is érinti a felülvizsgálatHír | 2012.07.09.

Jelenleg is zajlik a megváltozott munkaképességűek egészségügyi felülvizsgálata, ez érinti a Start Közhasznú Kft. dolgozóit is. A felülvizsgálatok 2013 év végére fejeződnek be. A rendszerből kikerülő munkavállalók számára kedvező változás a rehabilitációs kártya bevezetése. A kártya térítésmentes, az ezzel rendelkezők bárhol helyezkednek el, a munkaadóknak nem kell majd a foglalkoztatottak után szociális hozzájárulási adót fizetni.

Több mint kétezer fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztat a START Rehabilitációs Foglalkoztató és Intézményei Közhasznú Kft. A bőr-, textil-, műanyag- és élelmiszeriparban működő cég bevétele az elmúlt évben több mint 4 milliárd forint volt. A dolgozók felülvizsgálata részben megtörtént. Míg országosan a korábban érintettek 12%-át sorolták az "A" kategóriába, azaz az egészséges munkavállalók közé, a Start Kft.-nél ez a szám a duplája, minden negyedik megváltozott munkaképességűt egészségesnek nyilvánítottak a rehabilitációs bizottságok. Ennek következtében több dolgozónak új munkahelyet kell keresnie. A rendszerből kikerülőknek továbbra is segítséget nyújt a Start Kft.

A kormány 11,7 milliárd forintos pályázati támogatással kívánja javítani a célcsoport nyílt munkaerőpiacon történő foglalkoztatásának elősegítését. A Start Vállalat is egyre több pályázati lehetőségbe kapcsolódik be. Képezni fogják a munkavállalókat, hogy három év foglalkoztatás után a munkaerőpiacra léphessenek. A rendszerből kikerülő munkavállalók számára kedvező változás a rehabilitációs kártya bevezetése. A kártya térítésmentes, az ezzel rendelkezők bárhol helyezkednek el, a munkaadóknak nem kell majd a foglalkoztatottak után szociális hozzájárulási adót fizetni. A jövőben tanácsadással is kívánják segíteni a rászorulókat.

A kormány a közeljövőben 4 vidéki helyszínen tart majd tájékoztatót a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról, az első állomás várhatóan Nyíregyháza lesz.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: NYÍREGYHÁZA