A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége üdvözli a médiatörvény módosításátTörvényi változás | 2012.05.29.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) üdvözli a médiatörvény 2012. május 24-én elfogadott módosításának azt a részét, amely további műsorszámoknál írja elő az egyenlő esélyű hozzáférés megteremtését a hallássérült emberek számára. A SINOSZ által következetesen képviselt álláspontot mind a Kormány, mind a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megértette és elfogadta, így az eddigiekhez képest számos területen történt fontos előrelépés a szabályozásban.

A jövőben kötelező lesz a hírműsorszámok teljes egészének - beleértve a közlekedési híreket, a sporthíreket és az időjárás jelentést - a feliratozása vagy jelnyelvi tolmácsolásának a biztosítása. Szintén kötelező lesz a politikai reklámok hozzáférhetővé tétele is, a már eddig is kötelezően előírt politikai tájékoztató műsorszámok mellett, ilyen módon biztosítva a teljes körű tájékozódási lehetőséget a választások előtt.

Figyelembe véve, hogy az eddigi szabályozásban említett „hallási fogyatékkal élő személyek számára készített műsorszám” fogalma értelmezhetetlen volt, ehelyett az összes, a fogyatékos személyekről illetve esélyegyenlőségről szóló műsorszámra nézve lesz kötelező a feliratozás, ráadásul minden ilyen típusú műsorra.

A médiában kialakult gyakorlat szerint, az évente napi két órával emelkedő ütemben (2012-ben 6 óra, 2013-ban 8 óra lesz, 2015-től pedig a műsoridő egészére vonatkozik majd) kötelezően feliratozandó kvótát elsősorban filmekkel, illetve hajnali órákra tett ismétlésekkel tudták le a műsorszolgáltatók. Ez a kiskapu most bezárul, a jövőben ebbe a kvótába nem lehet már beszámítani az éjfél és hajnali 6 óra közötti időszakot. A filmalkotások mellett olyan, a hallássérült társadalom által már régóta kért, igényelt műsorszámok kerültek be ebben a kategóriába, mint a játékok, illetve olyan közszolgálati célokat szolgáló műsorok, mint a színházi közvetítések, valamint a fogyasztóvédelmi és magazin műsorok. Ez a javaslat ráadásul találkozott a közmédia ilyen jellegű elképzeléseivel is, akik a törvényi kötöttségből fakadóan nem tudták eddig színesíteni az általuk kínált repertoárt.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: SINOSZ