A rokkantpénzek miatt borulhat a Széll Kálmán-tervHír | 2011.10.10.

Senkit nem rendelnek be rendkívüli felülvizsgálatra a rokkantnyugdíjasok közül - tudta meg a hvg.hu. Ez azt jelenti, hogy a kormány gyakorlatilag letett arról, hogy százezres nagyságrendben vezényeljen vissza a munkaerőpiacra ilyen ellátásban részesülőket. A Széll Kálmán-terv három év alatt 117 milliárd forinttal javította volna a rokkantellátás átalakításán keresztül a költségvetési egyenleget. A hvg.hu a jövő évre eső kiigazítást sem találta a 2012-es költségvetésben.

A Széll Kálmán-terv "az államháztartási egyensúly fenntartása" érdekében számos területen meghúzta a nadrágszíjat. A terv szerint a rokkantsági ellátás átalakítása három év alatt összesen 117 milliárddal járult volna hozzá a költségvetési pálya javításához.

Matolcsy György eleve megdöbbentő adatokkal számolt, amikor egy májusi, írásbeli kérdésre adott parlamenti válaszában azt írta, hogy a 330 ezer korhatár alatti rokkantnyugdíjas közül 150 ezer embert vissza lehetne hozni a munka világába, hiszen ez a hatósági vizsgálat alapján rokkantnyugdíjba engedett embereknek a 45 százalékát jelentené. Ez magasabb, mint amit a privátbankár.hu a remélt megtakarítás alapján számolt (120 ezer ember visszaterelése), és nagyságrenddel több, mint amennyit az előző, hasonló kísérletnél a Gyurcsány-kormány idején egyáltalán célul tűztek ki (5-10 százalék).

Kivezénylés a rokkantellátásból

A Széll Kálmán-terv a rokkantsághoz és az egészségkárosodáshoz kapcsolódó ellátások átalakításával 2011-ben 11 milliárd, 2012-ben további 88 milliárd, 2013-ban pedig újabb 117 milliárd forint éven belüli megtakarítást irányzott elő. A "megtakarítás" komolyságát megkérdőjelezi, hogy a megváltozott képességűek foglalkoztatási rehabilitációja nem megy egyik napról a másikra.

A 2008-ban életbe lépett rehabilitációs járadékról szóló törvény, amely lehetővé tette, hogy a megváltozott munkaképességűek rokkantellátás helyett rehabilitációs járadékot vegyenek igénybe, eleve hároméves program volt. Az átlagosan 70 ezer forintos rokkantnyugdíjjal szemben havi 80 300 forintos kifizetéssel járt, az ellátás beleszámított a szolgálati időbe. Ez alatt az idő alatt képezték volna át a rászorulókat, hogy a program végén kiléphessenek a nyílt munkakerőpiacra. (Vagyis a program arról szólt, hogy 3 év után a kilépő ellátottak számával csökkenjen a rokkantkassza.)

A program nem volt túl sikeres. Mindössze 20 ezren részesültek rehabilitációs járadékban, és csak nagyon kevesen tudtak aztán megragadni a munkaerőpiacon. A kormány a hvg.hu korábbi cikke szerint ezt a számot tornászta volna fel több év alatt 200 ezerre.

A szám év közben többször módosult: a kormány azok körében hirdetett végül felülvizsgálatot, akik egészségkárosodásuk mértéke alapján még képessé is tehetők valamilyen munkavégzésre. (A károsodás mértéke 50 százalék alatti.) Júniusban Dávid István, a Nefmi főosztályvezetője 220 ezerre tette azok számát, akiket a felülvizsgálat érinthet. (Közülük várt Matolcsy 150 ezret vissza a munka világába.)

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEOSZ